Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie

Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie

Foto: vkk

Leuven / Antwerpen / Hasselt / Brugge / Gent -

In heel Vlaanderen veroorzaakt een inmiddels dik pak sneeuw heel wat verkeers- en andere ellende. Een overzicht per provincie.

WEST-VLAANDEREN: IJspiste ingestort in Waregem en bedreigd in Kortrijk

Op de ring van Brugge is er veel hinder door de sneeuwval. Aan de Stationsbrug crashte een lijnbus tijdens het rijden op een vangrail. Ook aan de Katelijnebrug kon het verkeer maar moeilijk voorbij. In Roeselare is onder meer de tunnel in de Koning Leopold III-laan afgesloten, net zoals de tunnel aan het station. Ook de bruggen over de vaart zijn er afgesloten. In Adinkerke kon de brandweer vermijden dat een zeildak aan een tuincentrum het begaf onder druk van de sneeuw.

Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie
De schade aan de schaatsbaan van Waregem is groot. Foto: rr

In Kortrijk dreigt de piste boven de ijspiste op de kerstmarkt in te storten. De brandweer spuit de sneeuw weg van het dak. Alle bezoekers moeten uit de buurt blijven. In Waregem kon het dak van de ijspiste het niet houden. De constructie stortte in. De schade is groot. In Dentergem begaf een veranda het onder het gewicht van de sneeuw.

Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie
De brandweer probeert in Kortrijk te verhinderen dat het dak over de schaatspiste het begeeft. Foto: vkk

In West-Vlaanderen zijn er bij De Lijn overal vertragingen. De regio Brugge kent de grootste hinder: daar zijn de Katelijnebrug en de Balkonrotonde afgesloten.

Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie
Op de afrit zelf proberen agenten de weg zo goed mogelijk sneeuwvrij te krijgen. Foto: aft
Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie
Lange files aan de oprit Ruddervoorde van de E403. Foto: aft
Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie
In Torhout kunnen ze gelukkig lachen met de sneeuval. Ook bij de politie. Foto: aft
Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie
Prachtige beelden in Ieper. Foto: ptb

Ook de scholen passen zich aan aan de winterse omstandigheden. Het VTI Sint-Lucas in Menen gelast de avondstudie af. Het KTA in Brugge sluit vroeger de deuren opdat alle leerlingen veilig naar huis zouden kunnen.

OOST-VLAANDEREN: Geen afvalophaling

Ook in Oost-Vlaanderen hebben alle bussen en trams vertraging, met de meeste hinder dus in de Vlaamse Ardennen. “Ondertussen zijn er wel bussen in de Vlaamse Ardennen binnen gereden omdat de reisweg onberijdbaar is. We volgen de toestand op de voet en proberen indien enigszins mogelijk de terugritten deze middag (einde examen) te verzekeren zodra mogelijk.”

In Gent kan het verkeer richting Zelzate het rondpunt aan JFK niet meer op omdat de helling te glad is geworden. Verschillende vrachtwagens staan er in schaar. Aan de Charles de Kerchovelaan in Gent werd een rijweg een tijdlang afgesloten omdat heel wat wagens de helling nier meer konden nemen.

Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie
Foto: bst

In Aalst zit het kruispunt Boudewijnlaan-Viaduct met de Ledebaan helemaal vast.

Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie
Aalst. Foto: rr

In Kaprijke miste een bestuurder zijn bocht. De wagen knalde tegen een elektriciteitspaal. Niemand raakte gewond, maar de schade is wel groot.

Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie
Kruispunt afrit E34/R4 in Zelzate-Oost. Foto: kvz

Door de hevige sneeuwval wordt ook de afvalinzameling in de regio Dendermonde-Wetteren stilgelegd. Dat meldt afvalintercommunale DDS-Verko. De beslissing valt kort nadat IVAGO, een andere grote Oost-Vlaamse afvalintercommunale, besloot alle ophalingen te onderbreken door het gevaarlijke winterweer.

“Met het oog op het garanderen van de veiligheid van de ophalers en andere weggebruikers wordt de afvalinzameling door Verko op stopgezet”, meldt DDS-Verko. “De aanhoudende sneeuw bemoeilijkt de ophaling. Omwille van hun eigen veiligheid en die van andere weggebruikers zien de inzamelploegen zich genoodzaakt om de ophaling vandaag te stoppen.” De geplande afvalrondes in Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Melle, Wetteren en Wichelen kunnen niet worden voltooid.

Verko vraagt dat bewoners het buitengezet huisvuil terug binnenhalen en bij een volgende ronde opnieuw aanbieden.

ANTWERPEN: A12 en E313 volledig dicht

In de provincie Antwerpen slaat de winterprik genadeloos toe op de grote wegen. Op de A112 in de richting van Boom is de Jan De Vostunnel versperd door de gladheid. Het Vlaams Verkeerscentrum raadt het verkeer dat in de richting van Brussel moet aan om de E19 te gebruiken. Op de A12 in de richting van Antwerpen is de rijbaan gesloten ter hoogte van het viaduct van Wilrijk omdat twee vrachtwagens de helling niet op raken door de gladheid. Ook hier wordt aangeraden om de weg te vervolgen via de E19.

Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie
De oprit van de Jan De Voslei naar de Kennedytunnel is in Antwerpen afgesloten. Foto: dvd

Bij de brug over de E313 in Massenhoven raken vrachtwagens niet meer boven door de sneeuw. Verder op de E313 ter hoogte van Herentals-Industrie in de richting van Hasselt is door een ongeval met een geschaarde vrachtwagen de weg volledig versperd. De bestuurder verloor omstreeks 11 uur de controle over het stuur waardoor de rijbaan afgesloten moest worden.

Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie
Vrachtwagens kunnen op de brug over de E313 in Massenhoven niet tot boven rijden. Foto: rr

De Lokale Politie Antwerpen maandagochtend beslist om de Herenpolderbrug in Hoboken volledig af te sluiten in beide richtingen.

De tunnel op de Antwerpsesteenweg onder het treinspoor in Kapellen is ook het decor voor verkeershinder. De automobilisten die de tunnel inrijden, geraken niet meer door het gladde wegdek uit de tunnel. In Wijnegem raken op de brug van de Houtlaan voertuigen ook amper vooruit.

Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie
Kapellen. Foto: Koen Fasseur/BFM

Op de Statielei in Mortsel staat een vrachtwagen vast in de richting van Lier en is het verkeer volledig geblokkeerd. Op de R11 in Borsbeek en Mortsel zitten automobilisten vast in de Krijgsbaantunnel. In Mechelen raken heel wat bestuurders niet over de bruggen op de Olivetenvest, aan het Battelcomplex en de Postzegellaan. In Heist-op-den-Berg is de brug aan het treinstation afgesloten door een vrachtwagen in schaar.

De Lijn waarschuwt dan weer dat er heel wat bussen en trams sterke vertraging hebben.

Afvalintercommunale Ivarem besloot inmiddels de afvalophaling in Bornem, Lier en Mechelen te staken door de slechte weersomstandigheden.

Tenslotte heeft de sneeuwval ook een impact op de kerstpret in Antwerpen. Zo blijven op Winter in Antwerpen meerdere attracties dicht door de weersomstandigheden. Het gaat onder meer om de ijspiste waar de sneeuw op het dak gevaar veroorzaakt, en het reuzenrad. Ook de standen op de Groenplaats blijven voorlopig gesloten; de andere standhouders van de kerstmarkt beslissen zelf of ze vandaag hun kraam openen.

LIMBURG: Zwaargewonde nadat wagen tegen brugpijler belandt

Op de Genkse hoofdwegen Europalaan, Westerring en Oosterring is er stilstaand tot stapvoets verkeer.

In het centrum van Genk werd de Burgemeester G. Bijnenslaan achter Shopping 1 door de politie een tijdlang afgesloten uit voorzorg, maar die is ondertussen weer open.

In Genk gebeurde eerder vanochtend al een zwaar verkeersongeval. Een auto kwam tegen de pîjler van een brug terecht. Een van de inzittenden werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Op de Genkse Westerring waren er een tijd lang problemen met vrachtwagens die de brug over de E314 niet meer opgeraakten. De brug was een tijdlang versperd, maar ging rond 11.45 uur weer open.

Ook in Houthalen zijn er problemen met vrachtwagens. De brug van de N74 is geblokkeerd door vrachtwagens die de brug niet meer opraken.

Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie
Vrachtwagens stonden vast op de brug van de N74 in Houthalen. Foto: toro

De oprit van de Noord-Zuidverbinding is in Lommel helemaal versperd. Ook daar zorgt de sneeuwval ervoor dat vrachtwagens niet meer vooruit geraken.

Winter deelt serieuze prik uit: overzicht per provincie
De oprit in Lommel is voorlopig versperd. Foto: hbvl

VLAAMS-BRABANT EN BRUSSEL: tunnels dicht

In de hoofdstad is er grote hinder omdat alle Brusselse tunnels afgesloten een tijdlang voor het verkeer afgesloten waren. Inmiddels gaan de tunnels met mondjesmaat opnieuw open. Alles hangt af van hoe snel de strooidiensten kunnen werken.

De sneeuwval stuurt ook het openbaar vervoer in Brussel grondig in de war. Het net is “zeer ernstig verstoord, vooral bij de bussen”, aldus de woordvoerder. “Er rijden nu nog dertien buslijnen”, zegt woordvoerder Guy Sablon rond 12.30 uur. “En dertigtal rijdt niet meer en de overige zijn lokaal omgeleid of beperkt.” De MIVB telt in totaal 50 buslijnen. Het aantal buslijnen dat niet meer rijdt liep in de loop van de voormiddag op. “De hinder voor de tram is afgenomen, er zijn enkel nog vertragingen.” De trams ondervinden hinder door andere voertuigen die in de problemen zijn gekomen en op de sporen staan. De metro rijdt normaal.

In Vlaams-Brabant zijn er overal serieuze vertragingen, met de grootste hinder in de buurt van hellingen. Daar geraken de bussen moeilijk op of af.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees