Proces begonnen tegen daders aanslag nachtclub Istanboel waar 39 doden vielen

Net geen jaar na de aanslag, in de nacht van oud op nieuw, op de Club Reina in Istanboel is maandag het proces tegen de veronderstelde daders begonnen. Onder verhoogde veiligheidsmaatregelen werd de gedetineerde Oezbeek Abdoelkadir Masjaripov maandag van de gevangenis in Silivri, nabij Istanboel, naar de gerechtszaal overgebracht.

Op de beklaagdenbank zaten maandag 51 van de in totaal 57 beschuldigden, onder wie de eveneens gedetineerde vrouw van de hoofdverdachte. Zowel Masjaripov als andere beklaagden hangt een veelvoudige levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. De Oezbeek kon pas ruim twee weken na de aanslag, op 16 januari, opgepakt worden. Naar Turkse media meldden heeft de man toen reeds schuld bekend voor de aanslag.

LEES MEER.Een ontwerpster, een meisje op haar eerste reis en een jonge agent: zij stierven in Istanbul

Masjaripov en kompanen stormden tijdens de Oudejaarsnacht de Club Reina binnen en openden het vuur op de feestvierders. Er vielen 39 doden en minstens 79 gewonden.

Voor de meervoudige moord en de poging de grondwettelijke orde te verstoren wil de aanklager een veroordeling van Masjaripov tot veertig maal levenslang. Voorts wil het openbaar ministerie de Oezbeek ook veroordeeld zien wegens “poging tot moord op 79 andere mensen”. Dat kan Masjaripov op een extra gevangenisstraf van 2.370 jaar komen te staan. Twaalf tot vijftien jaar cel riskeert hij voor lidmaatschap van een misdaadbende en overtreding van de wapenwet.

LEES OOK. Opgepakte man Istanbul heeft bekend: “Ik pleegde de aanslag in nachtclub in opdracht van ISIS”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees