Koenraad Goddeau lanceert nieuw streekbier als ode aan Toots Thielemans

Toots heeft nu ook een eigen bier: “Het is fier en optimistisch, pittig en licht verteerbaar”

Toots heeft nu ook een eigen bier: “Het is fier en optimistisch, pittig en licht verteerbaar”

Koenraad Goddeau hoopt met het Toots-bier een groot publiek aan te spreken. Foto: idh

Brussel / Gooik -

Het Pajottenland is opnieuw een streekbier rijker. Nadat het de voorbije zomer al eens voorzichtig werd uitgetest tijdens een pop-up café op het dorpsplein in Gooik, stelde brouwer Koen Goddeau zijn Toots officieel voor aan de bierwereld.

“Zoals de naam wellicht al laat vermoeden, is Toots genoemd naar mijn groot idool Toots Thielemans”, vertelt Koenraad Goddeau. “Toen ik een nieuw witbier op de markt wilde brengen, zocht ik naar een naam. Plots kreeg ik de ingeving om het naar Toots te vernoemen. Vreemd genoeg is er met de naam van deze grote Belg nog niets gedaan op het vlak van bieren.”

Koenraad Goddeau heeft ook al het bier Ambassadeur op zijn naam staan. “Dat maak ik met enkele vrienden in een beperkte oplage zodat het vrij exclusief blijft. Op is op. Met de Toots wil ik het anders aanpakken. Van Toots brouwen we een veel groter volume. Het is ook een toegankelijker bier voor een groter publiek. Ik noem het Toots-bier een fier en optimistisch bier. Het is een pittig en licht verteerbaar bier van hoge gisting”, legt Koenraad uit. “Met een alcoholpercentage van 4.7% is het bovendien een doordrinker. Toots heeft een verrassende citrus-neus en een fruitig aroma dankzij zijn unieke recept met gerste- en tarwemout en de dry-hopping met Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin Hop. Door zijn citrussmaak is het vrij verfrissend.”

Toots met lambiek

Toots is voorlopig nog maar beperkt verkrijgbaar. “Maar we werken er aan om Toots algemener verspreid te krijgen via winkels en horecazaken”, aldus nog Koenraad die hulp kreeg van Robert Putman om het bier helemaal op punt te stellen.

Dat Toots werd voorgesteld in brouwerij Lindemans in Vlezenbeek was niet toevallig. “De mensen van Lindemans hebben ons geholpen met de flessen en de etiketten. Bovendien staan er nog projecten in de steigers. Zo willen we binnenkort de combinatie van Toots met jonge lambiek uittesten. In Toots zit tarwe. Dat zou goed moeten matchen met lambiek. Als alles meezit lanceren we dit nieuwe lambiekbier volgende zomer”, aldus Koenraad Goddeau.

Metrostation

Of er al reactie kwam van de familie van de inmiddels overleden Toots Thielemans? “Eigenlijk niet maar het is wel een droom om hen het Toots-bier eens voor te stellen. Eventueel zouden we eens een activiteit kunnen opzetten ter ere van Toots met het gelijknamige bier. Binnenkort opent in Brussel een nieuw metrostation dat de naam zal dragen van Toots Thielemans. Het zou fijn zijn mochten we de opening met Toots-bier kunnen doen.”

Toots is voorlopig enkel te verkrijgen via de webshop op www.toots.be en in de Delhaize in Gooik.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio