Is de sneeuw een excuus om niet naar het werk te gaan?

Is de sneeuw een excuus om niet naar het werk te gaan?

Foto: BELGA

Voor het geval u onder een steen woont: het sneeuwt en de wegen liggen er uiterst slecht bij. Maar is dit winterse weer een excuus om thuis te blijven? Wij vroegen het aan Annick Hellebuyck van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

‘Het sneeuwt, ik geraak niet op mijn werk, sorry’. Is laatstgenoemde een geldig excuus om niet te gaan werken? “Niet bepaald”, klinkt het bij het Verbond van Belgische Ondernemingen. “Thuis blijven en niet gaan werken omdat het sneeuwt, kan écht niet. Dan moet je een dag verlof nemen.”

LEES MEER.Koning Winter slaat toe in Vlaanderen: een overzicht per provincie 100.0

Is de sneeuw een excuus om niet naar het werk te gaan?
Foto: BELGA

“Vandaag kunnen we moeilijk spreken van overmacht”, vertel Annick Hellebuyck, senior advisor bij het VBO. “In gevallen van overmacht, mag je werknemer je loon niet ontnemen omdat je niet op het werk geraakt. De hevige sneeuwval was gisteren al aangekondigd. ‘Het sneeuwt dus ik kan niet gaan werken’, is geen excuus. Dan moet je iets vroeger vertrekken of andere regelingen treffen.”

Je kan dus een dagje verlof nemen, maar dat moet je op voorhand aanvragen. Mogelijk mag je van je werkgever thuiswerken. “In maart dit jaar werd dat nog wettelijk geregeld via de ‘Wendbaar, werkbaar werk’-wet.”

Je moet echter wel voldoen aan een aantal voorwaarden: Er moet sprake zijn van “persoonlijke hinder of overmacht, je functie moet het toelaten én je moet je werkmiddelen ter beschikking hebben. De werkgever is niet verplicht thuiswerken toe te staan, maar indien hij dat weigert, moet hij dat schriftelijk motiveren. In de praktijk merken we echter dat dit tot bijzonder weinig conflicten leidt, als iedereen zijn gezond verstand gebruikt, is dit eigenlijk heel erg logisch.”

En wat als je buiten werkt?

“Indien u in een lokaal werkt, moet het daar minstens 18° zijn. Als bijvoorbeeld de verwarming uitvalt, mag een werkgever u niet verplichten daar te blijven. Als u buiten werkt, gelden er andere voorwaarden. Zodra het kouder is dan -5°, moet de werkgever een verwarmde ruimte voorzien en warme drank aanbieden. Ook moeten de pauzes dan langer zijn. Zodra het écht te slecht weer wordt - neem nu bij een échte sneeuwstorm, en u werkt in de bouwsector - kunnen werknemers mogelijk recht hebben op tijdelijke werkloosheid via de RVA, al is dit heel uitzonderlijk.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees