Deuren opvangcentrum geopend maar steun gewest laat op zich wachten

In Haren opende gisterenavond de opvang van transmigranten. Foto: amg

Brussel -

Maandag is het opvangcentrum voor transmigranten op de Haachtsesteenweg in Haren officieel geopend. Momenteel kunnen er zo'n 80 personen overnachten. Op termijn moeten dat er meer worden.

De opening van de nachtopvang heeft veel voeten in de aarde gehad, maar gisterenavond was het dan zover. De eerste tachtig migranten werden van het Maximiliaanpark naar het Blue Star gebouw in Haren gebracht. Dat voormalige kantoorgebouw stelde de stad Brussel ter beschikking.Het Brusselse OCMW verleent logistieke steun.”

De initiatiefnemers konden 10.000 euro ophalen bij het publiek. Met dat geld installeren ze douches in containers die voor het centrum geplaatst zullen worden. Maar volgens de initiatiefnemers zal dat onvoldoende zijn om de opvang te blijven garanderen.

10.000 handtekeningen

“We krijgen geen steun van het Brussels gewest. Er is zelfs een petitie met 10.000 handtekeningen naar minister-president Rudi Vervoort gegaan, maar daar is geen enkele reactie op gekomen”, vertelt Mehdi Kassou van La Plateforme Citoyenne de Soutien aux Réfugiés.

“Op dit moment kunnen we 80 plaatsen aanbieden, maar met extra steun zou dat een veelvoud kunnen zijn. Nu zijn er nog altijd honderden gastgezinnen nodig die migranten onderdak bieden. Op dit moment worden zo'n 300 à 400 migranten vrijwillig opgevangen door burgers. We zouden graag die families ontlasten, maar dat lukt niet zonder nieuwe fondsen.”

Maaltijden

Het centrum in Haren zal iedere dag geopend zijn vanaf 20 uur 's avonds tot 10 uur 's ochtends. 's Morgens en 's avonds is er een maaltijd voorzien. Tientallen vrijwilligers helpen met het opvangen van de migranten, hen van het Maximiliaanpark naar het centrum in Haren vervoeren en het eten te bereiden. Ook Dokters van de Wereld zit bij de organisatie en heeft een bedrag van 25.000 euro vrijgemaakt.

“De vraag is hoe lang we we daarmee toekomen”, zegt Nel Vandevannet van Dokters van de Wereld. “Voor transmigranten is het belangrijk dat ze als groep worden behandeld, en niet als een individu. Zij hebben meestal een moeilijk parcours achter de rug en zijn erg kwetsbaar. Naar de gewone opvang van Samusocial willen zij om die reden niet. Daarom is dit centrum noozakelijk.”

Dagopvang

“Met meer middelen kunnen we de capaciteit uitbreiden en dagopvang organiseren. De humanitaire hulp die rond het Maximiliaanpark wordt aangeboden, blijft wel behouden. De toegang tot Haren is namelijk niet zo makkelijk”, besluit Vandevannet.

Op het kabinet van minister-president Rudi Vervoort was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees