Gents stadsbestuur is radeloos: dakloze ‘Zakman’ kampeert in sneeuw en weigert hulp

Gents stadsbestuur is radeloos: dakloze ‘Zakman’ kampeert in sneeuw en weigert hulp

“Een uur lang hebben de hulpverleners op hem ingepraat. Hij mocht zelfs vrij een ziekenhuis kiezen. Maar hij weigerde alle hulp, op een reddingsdeken na.” Foto: bst/ghl

Gent - Het lot van ‘Zakman’, de bekendste dakloze van Gent, beheerst opnieuw de gemoederen. De man kampeert al maanden op de Henleykaai en weigert een opvangplaats. Zelfs nu het zwaar sneeuwt. Burgemeester Daniël Termont (SP.A) wordt stilaan ­radeloos. “Niemand laat ons toe om hem op te nemen.”

Nul graden en tien centimeter sneeuw. En toch blijft ‘Zakman’, een bekende dakloze die al meer dan tien jaar door Gent zwerft, op straat leven. Weggestoken achter enkele paraplu’s - tegen de sneeuw, ingeduffeld in een slaapzak en omgeven door zakken vol spullen zat hij gisteren op post op de Henleykaai. Daar houdt hij zich al maanden op, naast een grote struik.

Vorige winter wekte de haveloze man nog opschudding door wekenlang in een bushok bij de Korenmarkt te bivakkeren. Spreken wil hij niet. Opvang weigert hij. Maandagochtend stond een ambulance klaar om hem mee te nemen, maar de man bleef weigeren.

“Een uur lang hebben de hulpverleners ingepraat op Antoine, zoals hij heet”, zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A). “Hij mocht zelfs vrij een ziekenhuis kiezen. Maar hij weigerde alle hulp, op een reddingsdeken na.”

Dinsdagochtend ging de politie opnieuw langs, nadat iemand had gemeld dat de man enkel gekleed in zijn ondergoed lag. Dat zou betekenen dat de man zichzelf in gevaar bracht. Maar toen de politie ter plaatse ging, bleek hij meerdere lagen kledij te dragen.

Hij weigerde opnieuw mee te gaan naar een ziekenhuis. Volgens Coddens verklaarde hij aan de politie 'dat alles in orde was en dat ze hem met rust moesten laten'.

LEES OOK: Iedereen die door Gent loopt, kent Zakman. Hij is deel gaan uitmaken van het stadsbeeld. 

Doodvriezen

'Zakman', zoals de man wordt genoemd omdat hij vroeger vaak met zakken door de stad dwaalde, is een bekend figuur in Gent. Een groep familie of vrienden bekommert zich achter de schermen al jaren om zijn lot en voorziet hem discreet van eten en drank. Af en toe verdwijnt hij van de straat.

Maar steeds keert hij terug, al jaren aan een stuk. Hulpdiensten als de politie en straathoekwerkers proberen hem al jaren te helpen, maar hij weigert naar de nachtopvang te gaan.

Zeker in deze harde temperaturen bekommert zijn lot ook de hulpdiensten in Gent. De Stad kreeg al verschillende bezorgde meldingen over hem. Burgemeester Termont stak vorige week in de gemeenteraad zijn frustratie niet weg. Hij stuurde vorige week nog de politie langs, maar zonder resultaat.

Termont: “Ik ben er bijzonder ongerust over. Als hij morgen doodvriest, wil ik het niet op mijn geweten hebben. We willen hem tegen zichzelf beschermen. We hebben hem hulp aangeboden, maar hij blijft weigeren. Zelfs enkele dagen meegaan naar een ziekenhuis, wil hij niet. En er is niemand die ons toelaat om hem op te nemen en te verzorgen.”

Collocatie

Juridisch gezien kan de Stad niets doen, zegt Termont. “Vorige week nog heb ik het parket gevraagd of er een middel is om hem eventueel te verplichten mee te komen. Maar de enige ­optie is collocatie (gedwongen opname in een psychiatrische instelling, nvdr.). En daarvoor wil het parket geen procedure starten. Hij doet namelijk niemand kwaad.”

Vorige winter, toen Zakman bij de Korenmarkt kampeerde, liet hij zich uiteindelijk wel opnemen met een ambulance. “Maar toen bibberde hij van de koorts en zat hij onder de wonden”, weet Rudy Coddens.

Niet geestesgestoord

“De wet is duidelijk”, verklaarde procureur des Konings Johan Sabbe afgelopen woensdag in de gemeenteraad. “Om iemand te colloqueren, moet die persoon geestesgestoord zijn. Dat moet door een psychiater worden vastgesteld."

"Hij of zij moet ook een acuut gevaar betekenen voor zichzelf of voor een derde. En er moet hoogdringendheid in het spel zijn. De meeste daklozen zijn echter niet geestesgestoord. En de wet is niet of-of. Het is en-en.”

Nachtopvang heeft plaats voor iedereen

“Zakman is echt een uitzondering. Op een enkeling na zijn alle dakloze Gentenaren in deze winterkou blij met een dak boven hun hoofd”, zegt schepen Rudy Coddens (SP.A).

Ondanks het gure weer zaten de opvangcentra de afgelopen vier nachten niet vol. Gisternacht maakten 86 mensen gebruik van een bed in de opvangcentra in Nieuwland, Baudelo en Huize Triest. 19 bedden bleven leeg. Van de 4 speciale plaatsen voor gezinnen werden er 2 gebruikt.

“Die cijfers zijn al enkele dagen stabiel.” Een Romagezin dat vorige week uit het kraakpand op de Hundelgemsesteenweg werd gezet, is sindsdien niet meer in Gent opgedoken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees