Ouders doen emotionele oproep nadat ze zoon (18) dood aantreffen in badkamer: “Besef dat wurgspelletjes levensgevaarlijk zijn”

 Ouders doen emotionele oproep nadat ze zoon (18) dood aantreffen in badkamer: “Besef dat wurgspelletjes levensgevaarlijk zijn”
Zonhoven -

Het Limburgse parket voert een onderzoek naar het overlijden van Ruben, een 18-jarige jongen uit Zonhoven. Zijn mama vond hem zaterdag levenloos in de douche, opgehangen aan een lint. Volgens zijn ouders werd Ruben het slachtoffer van een wurgspelletje dat mogelijk via de sociale media werd verspreid. “Ik hoop dat de dood van mijn zoon niet voor niets is geweest, en dat jongeren beseffen dat zulke spelletjes levensgevaarlijk zijn”, zegt vader Luc.

Hij zou gisteren aan zijn kerstexamens beginnen, Ruben Buntinx. Een 18-jarige gelukkige jongen, student elektromechanica in zijn laatste jaar, en al anderhalf jaar samen met zijn vriendin. Afgelopen vrijdag ging hij met zijn mama nog naar de kerstmarkt in Zonhoven. Een dag later trof zijn familie hem dood aan in de badkamer. “Mijn vrouw deed de vreselijke ontdekking”, vertelt vader Luc. “Zij zag onze zoon levenloos in de douche staan. Hij had zich daar zelf vastgemaakt met een soort band. Ruben had zijn smartphone naar hem gericht. Vandaar dat we denken dat er iemand live aan het meekijken was.”

De ouders van Ruben gaan ervan uit dat hun zoon is gestorven na een uit de hand gelopen wurgspelletje. Zogenoemde choking games bestaan al langer onder jongeren. Het is een “spel” waarbij koorden of handen worden gebruikt om een kort moment van extase te beleven. “In die wurgspelletjes worden grenzen opgezocht”, zegt papa Luc. “Ik denk dat Ruben zijn grens probeerde te vinden, maar zich misrekend heeft. Het kan maar enkele seconden geweest zijn dat hij te ver is gegaan en het bewustzijn verloor. Hij heeft zich jammer genoeg laten leiden door mensen die met zulke spelletjes bezig zijn, zonder stil te staan bij de gevaren. Eigenlijk is hij gewoon eventjes een stom kieken geweest. Dat maakt het allemaal zo zinloos. Hij had zo’n mooie toekomst voor zich.”

De politie is zaterdag een onderzoek gestart naar het plotse overlijden van de tiener. Volgens het parket gaat het om een ongeluk en is er geen sprake van een wanhoopsdaad, kwaad opzet of een strafrechtelijk misdrijf. “Maar de politiediensten gaan nu verder onderzoek doen naar de omstandigheden die door de ouders worden geschetst”, zegt parketwoordvoerder Jeroen Swijsen. Er wordt onder meer uitgepluisd of er andere jongeren bij het incident betrokken waren, bijvoorbeeld via sociale media of de smartphone van Ruben.

Opvang

Zijn ouders kiezen er ondertussen bewust voor om de dood van hun zoon aan iedereen kenbaar te maken. “We zijn kapot van verdriet na wat er gebeurd is”, zegt vader Luc. “Maar we willen niet dat zijn dood voor niets is geweest. Door zijn verhaal te vertellen hopen we dat jongeren twee keer zullen nadenken voor ze meedoen aan zulke levensgevaarlijke spelletjes.”

De vader en moeder van Ruben hopen ook dat ouders het fenomeen nu leren kennen. “Het gaat om een heel duistere kant van sociale media die onder de aandacht moet worden gebracht”, vindt de papa. “Ouders en kinderen moeten begrijpen dat zulke spelletjes fataal kunnen zijn. Daaraan wil ik mijn medewerking verlenen, desnoods door naar scholen te gaan en lezingen te geven over het lot van mijn zoon. Op die manier redt Ruben misschien nog het leven van andere jongeren.”

De ouders hebben nooit enig signaal gekregen dat hun zoon zich met choking games zou bezighouden. Ook op zijn school, het Don Bosco Technisch Instituut in Houthalen-Helchteren, had er van de leerkrachten niemand een teken opgevangen. “Het overlijden van Ruben is hard aangekomen op onze school”, zegt pedagogisch directeur Benoît Berteele. “In samenspraak met zijn ouders proberen wij de medeleerlingen nu zo goed mogelijk op te vangen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees