Cijfers liegen niet maar waarom komt Kevin Pauwels er niet meer aan te pas?

Cijfers liegen niet maar waarom komt Kevin Pauwels er niet meer aan te pas?

Foto: Photo News

Wat scheelt er toch met Kevin Pauwels? Zijn laatste zege dateert alweer van 21 februari 2016 in Oostmalle, de slotwedstrijd van twee winters geleden. En stond hij vorig seizoen nog vijftien keer op het podium waaronder op BK en WK, dan moet de 33-jarige Kalmthoutenaar het deze winter voorlopig stellen met nul podiumplaatsen. De reden? Sterke concurrentie, een opspelende rug en moeder natuur die genadeloos haar werk doet.

Sterke concurrentie

Het moet gezegd, veel geluk heeft Kevin Pauwels niet gehad in zijn carrière. Botste hij jarenlang op de onverwoestbare Sven Nys, dan mocht Pauwels hopen dat het afscheid van de ‘Kannibaal uit Baal’ zijn deel van de taart groter zou maken. Helaas, plots stonden daar vroegrijpe jongens als Wout van Aert en Mathieu van der Poel. In plaats van één fenomeen - Nys - moest Pauwels plots twee fenomenen tegelijk bekampen. En dat is van het goede duidelijk te veel voor Pauwels. En vergeet niet: in de slipstream van de grote twee zijn een half peloton jonge twintigers opgestaan: Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts… Om er maar enkele te vermelden.

Cijfers liegen niet maar waarom komt Kevin Pauwels er niet meer aan te pas?
Pauwels in achtervolging op Van Aert. Foto: BELGA

Opspelende rug

De rug van Kevin Pauwels, er zijn al boeken over geschreven. Pauwels sukkelt al sinds mensenheugnis met een zwakke onderrug. In 2014 nog leek de oplossing gevonden toen hij bij Lieven Maesschalck in behandeling ging. “Kevin heeft zijn rug in het verleden te vaak laten behandelen en dat heeft zijn rug zwak gemaakt”, klonk het in december 2014 nog op de site van Pauwels. “Maesschalck heeft dat goed gezien: hij schreef een rustperiode voor en leerde Kevin stabilisatie- en krachtoefeningen.”

Helaas, ook de tweede helft van vorig seizoen stond in het teken van een pijnlijke rug. Het belette Pauwels echter niet om zowel op het BK in Oostende als op het WK in Bieles telkens op het podium te staan: zilver op het BK, brons op het WK. Toch hebben de rugproblemen zich doorgezet en zie je Pauwels tijdens wedstrijden meermaals de onderrug strekken. Het valt te betwijfelen of het ooit nog helemaal goed komt met die rug.

Leeftijd tegen

Tja, Kevin Pauwels is intussen 33 jaar oud. Niet te oud om te presteren maar beter gaat hij ook niet meer worden. De explosiviteit neemt op die leeftijd beetje bij beetje af terwijl je mag verwachten dat de jonge garde de komende jaren nog beter gaat worden, als dat überhaupt mogelijk is. De explosieve openingsrondes waar vooral Van der Poel maar ook Toon Aerts een patent op hebben, zijn geen spek naar de bek van Pauwels. En zakte het tempo in het verleden wel eens naar een ‘normaal’ niveau, dan wordt er anno 2017 van ronde één tot ronde laatst gas gegeven. Langzaam in de wedstrijd groeien is er helaas niet meer bij voor de Pauwelsen van deze wereld.

Wat nu?

Goede vraag! We kunnen ons vergissen maar het zou ons alvast niet verbazen mocht Pauwels dit jaar niet of nauwelijks nog op een podium te zien zijn. Maar net daar ligt de sterkte van Kevin Pauwels. Stress is hem vreemd en het uitblijven van topresultaten heeft weinig invloed op ’s mans gemoedsrust. Net daarom zou het ook zomaar kunnen dat Pauwels, wanneer de concurrentie de stress van de truien begint te voelen, plots naar zijn beste niveau groeit en toch weer op het podium staat. Want één ding moet je hem nageven: Kevin Pauwels blijft een ondoorgrondbaar en onvoorspelbaar atleet.

Cijfers liegen niet maar waarom komt Kevin Pauwels er niet meer aan te pas?
En toch sleepte hij vorige winter nog een bronzen WK-medaille uit de brand. Foto: Photo News

Zijn resultaten dit seizoen (en vorig seizoen)

10/9 Eeklo: 5de (-) 16/9 Iowa (WB): 4de (2de) 24/9 Waterloo (WB): 6de (12de in Las Vegas) 30/9 Neerpelt: 4de (-) 01/10 Gieten (SP): 7de (11de) 08/10 Ronse (DVV): 4de (5de) 14/10 Kruibeke: 6de (-) 15/10 Zonhoven (SP): 12de (10de) 21/10 Boom (SP): 8ste (-) 22/10 Koksijde (WB): 12de (-) 29/10 Ruddervoorde (SP): 10de (4de) 01/11 Koppenberg (DVV): 5de (2de) 05/11 Tabor (EK): 10de (6de Pontchateau) 11/11 Niel: 9de (2de) 12/11 Gavere (SP): 8ste (6de) 19/11 Bogense (WB): 10de (-) 25/11 Zeven (WB): 6de (3de) 26/11 Hamme (DVV): 6de (4de) 09/12 Essen (DVV): 11de (2de) 10/12 Overijse: 6de (3de)

Corrigeer