Thalita de Jong mikt op rentree in januari

Thalita de Jong mikt op rentree in januari

Foto: AFP

De Nederlandse Thalita de Jong hoopt in 2018 haar rentree in het veld te maken. De wereldkampioene van 2016 in Heusden-Zolder is al bijna een jaar op de sukkel met verschillende blessures en reed nog geen enkele cross de voorbije weken. “Ik hoop dat ik het Nederlands kampioenschap op 13 januari haal”, verklaart de 24-jarige renster, die volgend seizoen voor het nieuwe Experza-Footlogix rijdt. “Ik haal sinds kort weer de trainingswaarden die ik twee jaar geleden liet optekenen in deze periode van het jaar.”

2017 wordt een jaar om snel te vergeten voor de Nederlandse, de Europese en wereldkampioene in het veld van 2016. In januari kwam ze ten val in de Wereldbeker van Hoogerheide, waarbij ze een spierscheur opliep. Dat betekende geen WK voor de renster uit Ossendrecht, maar ook daarna liep het op de weg voor geen meter. “Het was een zeer frustrerend jaar”, stelt De Jong. “Ik liep langs bij allerlei klinieken, specialisten en osteopaten om de oorzaak te vinden van mijn mindere prestaties.”

De lijst met blessures is lang: haar heiligbeen stond scheef, er waren problemen met de ruggenwervels, een bloedvat zat gekneld in haar ruggenwervel waardoor haar benen te weinig zuurstof kregen en er sprake was van het zogenaamde ‘betonnen benen’-gevoel. Een andere specialist sprak over een beschadigde ruggenwervelschijf.

“Je krijgt heel wat diagnoses”, zegt ze. “En je wordt behandeld, maar vaak was ik na een tijdje weer op de sukkel. Zo’n twee weken geleden liep ik dan langs bij een vaatspecialist en daaruit bleek dat mijn grote bekkenslagader in de heup is vernauwd. Dat zou geen al te grote belemmering mogen vormen voor mijn prestaties, maar ik neem daar nu toch medicatie voor. Kijk, het is wellicht een samenloop van veel problemen die ervoor zorgden dat ik niet presteerde het voorbije jaar. Uit onderzoek bleek dan ook nog eens dat ik klierkoorts heb gehad en overtraind was. Ik trainde te veel net wanneer ik rust moest nemen, ik sliep ook niet meer. Mentaal was het niet gemakkelijk om dat allemaal te behappen en op een gegeven moment was ik er echt klaar mee. Ik wilde weten wat er met mij aan de hand was, mijn lichaam wilde gewoon niet meer mee en dat was heel frustrerend.”

De Jong wil evenwel vooral onthouden dat ze nu op de goede weg is. “Ik train zeer gestructureerd met een goede trainer, ik word begeleid door een fysiotherapeut en neem ook de nodige rust wanneer het moet. Het totaalplaatje klopt en stilaan merk ik dat ik zachtjesaan weer de oude word. Voor het eerst in maanden heb ik het gevoel dat het de goede kant uitgaat. Op 20 december onderga ik weliswaar nog een MRI-scan voor die vaatvernauwing, maar ik voel nu al dat ik weer normaal kan trainen en ik ga er vanuit dat ik voorlopig geen operatie nodig zal hebben.”

Dus kan ze vooruit kijken. “Volgens mijn trainer kan ik het Nederlands kampioenschap in het veld halen (13 januari), maar dan mag er echt helemaal niks meer fout lopen”, zegt ze. “Ik heb nu elke week nodig om klaar te geraken, om goed te trainen en mijn programma af te werken.”

De Jong rijdt vanaf 1 januari voor Experza-Footlogix en teammanager Herremans ziet haar graag meteen in Baal, voor de GP Sven Nys, aan het werk. “Het zal een lastige puzzel worden om te starten in Baal”, stelt De Jong. “Ik begrijp dat de belangen groot zijn voor mijn nieuwe team. Ik wil echt 100 procent fit aan de start staan, niet half, dus laat ons nog even afwachten als het gaat om de cross in Baal. Mijn trainer zou me liever laten starten in het weekend van 6 en 7 januari (Huijbergen of Leuven), zodat ik een wedstrijd in de benen heb voor het nationaal kampioenschap.”

Van het WK droomt De Jong niet echt. “Ik sprak vorige week met de bondscoach, en ik weet dat er vijf startplaatsen zijn. Dus dat wordt echt wel lastig, want er zijn op dit moment zes rensters in Nederland die op heel hoog niveau crossen. Ik heb nog niets kunnen laten zien, ik kom van ver terug en heb totaal geen crossritme. Ik maak er eigenlijk geen doel meer van om tegen 3 februari (dag van het WK in Valkenburg) fit te zijn, alhoewel mijn trainster zegt dat ik - als ik zo kan blijven trainen - tegen dan topfit ben.”

LEES OOK: Nieuw vrouwenteam Experza-Footlogix van Christel Herremans wil vooral in beeld rijden

Corrigeer