AWV waarschuwt: “Reële kans op gladde wegen tijdens de avondspits”

Na een rampzalige maandag speelde de sneeuw de weggebruikers dinsdag iets minder parten. De ochtendspits verliep, op enkele plaatsen na, relatief normaal. De kans op gladde wegen is groot tijdens de avondspits. De meeste wegen liggen er momenteel nat bij door de gesmolten sneeuw.

Dinsdagvoormiddag waren het nog sneeuwvlokken, maar in de loop van de dag veranderden die vlokken in regen of smeltende sneeuw. De temperaturen klimmen dinsdag namelijk richting drie graden. Verwacht werd dat tegen de avondspits de sneeuw van maandag op de wegen grotendeels weg zou zijn. Nu meldt het agentschap Wegen en Verkeer dat er een sprake is van “reële kans” op gladde wegen.

De meeste wegen liggen er momenteel nat bij door de gesmolten sneeuw. Door opklaringen kan de temperatuur plots sterk dalen. In combinatie met een nat wegdek kan dit lokaal leiden tot ijsplekken en gladheid.

Op Twitter klonk het eerder al: “Blijf voorzichtig, houd afstand en pas je snelheid aan”, aldus het AWV.

Toch nog kans op vriezen

Voor komende nacht wordt het echter weer nog wat meer opletten geblazen. Bij het begin van de nacht worden er brede opklaringen verwacht. De temperatuur zal daardoor weer dalen, tot net onder of rond het vriespunt. Het natte wegdek kan daardoor weer aanvriezen, met gladde wegen en mogelijk ijsplekken tot gevolg.

Dat zal mogelijk ook nog een invloed hebben op de ochtendspits woensdag. “We krijgen vandaag nog te maken met wat winterse perikelen, maar morgen in de loop van de dag zouden die moeten verdwijnen. Dan zien we het einde van de eerste echte winterprik, voorlopig althans”, zegt weerman Frank Deboosere. “Enkel woensdagochtend kan er nog een moeilijke ochtendspits zijn. Er zullen nog wat gladde plekken zijn en de sneeuw begint dan langzaam te smelten.”

AWV waarschuwt: “Reële kans op gladde wegen tijdens de avondspits”
Foto: Photo News

Maar het gevaar voor gladheid neemt in Laag- en Midden-België af. In het zuiden van het land geldt voorlopig wel nog code geel tijdens de ochtendspits woensdag. Daar zal het langer vriezen, met mogelijk gladde wegen tot gevolg.

Einde eerste winterprik

Donderdag en vrijdag koelt het wel opnieuw een beetje af, maar de maxima schommelen dan nog rond de 5 graden. Ook ’s nachts gaat het voorlopig niet meer vriezen. “Er kunnen opnieuw buien vallen die wat winters zijn van karakter, maar ook gewone regen.” Het weekend wordt droger, met temperaturen boven het vriespunt. Volgens Deboosere is de eerste hevige winterprik daarmee achter de rug. Nog volgens Deboosere was het trouwens geen uitzonderlijk vroeg winterweer. “In december 2010 bijvoorbeeld heeft het heel veel gesneeuwd, en dan lag er zelfs veel meer sneeuw dan dat er nu ligt. Het is inderdaad wel dikwijls zo dat de winter pas later op dreef komt, in januari of februari, maar nu is die winter dus wat vroeger. Volgend jaar kan het misschien weer andersom zijn.”

Vliegverkeer

Ook voor het vliegverkeer worden geen grote problemen meer verwacht. Maandag werden meer dan 300 vluchten geschrapt. De vertragingen van vluchten vanuit Brussels Airport hebben zich dinsdagvoormiddag opgestapeld. Dat is nog een gevolg van de verscheidene annuleringen maandag wegens het barre winterweer. Dat heeft woordvoerster Florence Muls van Brussels Airport gezegd. Naast de vertragingen dienden opnieuw een zeventigtal vluchten afgelast te worden, maar verder verloopt het vliegverkeer vrij normaal.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees