Fit & Gezond

Dokter neemt het op voor mannen: “We zijn écht zieker als we griep hebben!”

Dokter neemt het op voor mannen: “We zijn écht zieker als we griep hebben!”

Een man die uren jammert wegens de griep? Hij overreageert niet altijd. Dat ‘bewijst’ huisarts Kyle Sue, die zelf al eens geveld was door de ziekte, in het vakblad British Medical Journal. Al is het ene feit dat hij voorlegt wetenschappelijker dan het andere…

Toen Kyle Sue in het verleden door de griep was geveld, werd zijn gejammer weleens in het belachelijke getrokken. En hij is niet de enige. De term ‘man flu’ is een sarcastische knipoog naar zieke mannen die, volgens vrouwen, lichtelijk overdrijven. Maar Sue wil het opnemen voor de jammerende mannen en analyseerde verschillende, weliswaar niche, onderzoeken op zoek naar feiten die aantonen dat mannen écht zieker zijn. En die heeft hij naar eigen zeggen gevonden, schrijft hij in British Medical Journal.

Hormonale kwestie?

“Ik denk wel dat onderzoek erop wijst dat mannen een zwakkere immuunrespons hebben als het gaat om algemene virale infecties van de luchtwegen en de griep. Dit komt tot uiting door ergere symptomen hebben die langer aanhouden, meer opnames in het ziekenhuis en meer sterfte aan de gevolgen van de ziekte”, staat er onder meer te lezen. Sue maakt zich ook sterk door een studie met muizen aan te halen.

“Die suggereert dat testosteron de immuunrespons op griep zou kunnen dempen, terwijl bepaalde vrouwelijke geslachtshormonen die net zou kunnen stimuleren. Meer nog: een peiling van een populair blad heeft aangetoond dat mannen langer last hebben van de ziekte”, maakt hij zich sterk. Zijn speelse conclusie om het imago van mannen hoog te houden? “Aangezien ongeveer de helft van de wereldbevolking mannelijk is, zou het als ‘overdreven’ beschouwen van mannelijke kwaaltjes zonder hard wetenschappelijk bewijs belangrijke gevolgen kunnen hebben voor mannen, inclusief onvoldoende zorgverlening,” schrijft Sue.

Enorme televisies, graag

Hij heeft ook een idee om mannen extra te verwennen als ze zich minder goed voelen en dat is - ahum - helemaal niet overdreven. “Misschien is het tijd om speciale geneesruimtes te bouwen, uitgerust met enorme televisies en verstelbare stoelen, waar ze kunnen optimaal herstellen van de slopende effecten van griep. Ik hoop oprecht dat mannen die in de toekomst kritiek krijgen omdat ze zogezegd overdrijven dit artikel kunnen voorleggen om het tegendeel te bewijzen”, staat er.

Mooi geprobeerd, maar volgens Peter Barlow, universitair hoofddocent immunologie aan de Edinburgh Napier University, kunnen de meest betrouwbare studies helaas niet bewijzen dat mannen meer lijden. “Er zijn een aanzienlijk aantal factoren die kunnen bijdragen aan de ernst van een griepinfectie, maar het is momenteel onmogelijk om te zeggen of er geslachtsspecifieke verschillen zijn in de beleving van de ziekte.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees