Gezondheid van stadsbomen kan vanaf nu vastgesteld worden vanuit vliegtuig

Gezondheid van stadsbomen kan vanaf nu vastgesteld worden vanuit vliegtuig

Foto: Jeroen Degerickx

Doctoraatsstudent Jeroen Degerickx van de Afdeling Bos, Natuur en Landschap van de KU Leuven heeft een methode ontwikkeld om met gespecialiseerde sensoren, die beelden maken vanuit vliegtuigen, vast te stellen hoe gezond stadsbomen zijn. De sensoren meten bijvoorbeeld de dichtheid van de begroeiing en de verkleuring van de bladeren.

De sensoren tonen met hyperspectrale beelden welke delen van het zonlicht worden teruggekaatst door objecten op de grond. Gezonde bladeren absorberen vooral het blauwe en rode licht omdat die nodig zijn voor de fotosynthese, terwijl het groene licht wordt teruggekaatst. “Als de beelden tonen dat bomen meer blauw en rood licht weerkaatsen, dan geeft dat aan dat de gezondheid achteruitgaat”, aldus Degerickx. Dezelfde sensor geeft ook aan hoe dicht de boom begroeid is. “Als een boom niet genoeg water krijgt of besmet is, verliest die een deel van zijn bladeren. In dat geval raakt het signaal van de sensor meer en meer verstoord door materialen onder en rond het bladerdak”.

Het is volgens de doctoraatsstudent belangrijk dat een stad op een efficiënte manier waakt over de gezondheid van haar bomen, om tal van redenen. Momenteel maakt men gebruik van experts die de bomen één voor één inspecteren, wat erg arbeids- en tijdsintensief is. Het gebruik van een vliegtuig is weliswaar duur, maar de voorgestelde methode is objectiever, sneller en kan het volledige grondgebied van een stad in één keer in kaart brengen.

Degerickx nam zelf al de proef op de som met een vliegtuig om de vier meest voorkomende boomsoorten in het oostelijk deel van Brussel te onderzoeken. Volgens hem hebben de groendienst van de stad Brussel en de overkoepelende Vereniging voor Openbaar Groen al interesse getoond in zijn techniek.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees