Universiteit Antwerpen reikt eredoctoraat uit aan Jeffrey Sachs

Universiteit Antwerpen reikt eredoctoraat uit aan Jeffrey Sachs

Foto: BELGAIMAGE

Antwerpen -

Op 29 maart reikt de Universiteit Antwerpen opnieuw haar eredoctoraten uit, bedoeld voor uitzonderlijke wetenschappelijke en maatschappelijke verdiensten. De grootste naam dit jaar is wellicht de Amerikaanse ontwikkelingseconoom Jeffrey Sachs, die het eredoctoraat voor algemene verdiensten krijgt.

Sachs is gelieerd aan de New Yorkse Columbia University en ligt bij de Verenigde Naties aan de basis van de Millenniumdoelstellingen, nadien gevolgd door de Strategic Development Goals die overal in de wereld het denken rond duurzaamheid aanzwengelen. Hij was ook jarenlang speciaal adviseur voor de VN-toplui Kofi Annan en Ban Ki-moon. Momenteel leidt hij het Sustainable Development Solutions Network van de VN.

“We kijken echt uit naar zijn komst”, zegt rector Herman Van Goethem. “Hij is een wereldautoriteit als het op economische ontwikkeling en armoedebestrijding aankomt. De strijd tegen armoede, onder meer via wetenschappelijk onderzoek, is ook een van de speerpunten van onze universiteit. Zijn komst betekent zonder meer een absolute meerwaarde voor onze onderzoekers en studenten.”

Voorts prijst de Antwerpse universiteit ook wetenschappers uit vier andere disciplines. John F. Cryan (University College Cork) krijgt een eredoctoraat voor zijn werk over de interactie tussen het brein, de darmen en het microbioom, en hoe dit gerelateerd is aan stress, en immuun- en psychische stoornissen.

Laurajane Smith (Australian National University) wordt geëerd volgens de universiteit omdat ze het domein conservatie en erfgoed mee tot een volwaardige onderzoeksdiscipline maakte.

De Indische grondwetkenner Upendra Baxi (University of Warwick) krijgt de titel van eredoctor voor zijn “grensverleggende rol in het juridisch activisme en het rechtsonderwijs”.

Michael D. Slater (Ohio State University) wordt als communicatiewetenschapper gelauwerd voor zijn onderzoek naar het samenspel tussen media en gezondheidsovertuigingen en -gedragingen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio