Drones moeten schade van wilde everzwijnen gemakkelijker in kaart brengen

Drones moeten schade van wilde everzwijnen gemakkelijker in kaart brengen

Foto: Shutterstock

Antwerpen -

Om toenemende schade bij landbouwers door everzwijnen goed in kaart te brengen, heeft een onderzoeker van de Universiteit Antwerpen een methode ontwikkeld met drones. Zo maakte de hogeronderwijsinstelling dinsdag bekend. Schade die een everzwijn bijvoorbeeld aan mais aanricht, kan zo gemakkelijk worden becijferd.

Groeiende populaties van everzwijnen zouden almaar meer schade toebrengen aan Europese landbouwgrond in Europa, waardoor honderdduizenden euro’s aan compensatie nodig bleken, zo luidt het dinsdag in een persbericht. Doctoraatsstudente Anneleen Rutten ontwikkelde een eenvoudige en betaalbare methode om met een gewone, commerciële drone schade gemakkelijk in kaart te brengen. Die stelde ze dinsdag voor op de conferentie Ecology across Borders.

“Ik sluit mijn smartphone aan op de afstandsbediening van mijn drone, zodat ik de beelden van de drone kan zien. De schade is duidelijk op de camera”, legt Rutten uit. “In maisvelden rollen everzwijnen over de mais, waardoor je gebieden hebt in een normaal groen bedekt maisveld met gaten in de dekking door de gebroken stengels. In graslanden zorgt het gewroet voor een duidelijk kleurverschil tussen gras en waar de grond omgewoeld is.”

Van elk getroffen veld wordt een combinatieluchtfoto gemaakt, die vervolgens met beeldanalyse wordt verwerkt. Het algoritme daarvoor zou bij maisvelden en grasland respectievelijk 93 tot 94 procent nauwkeurig zijn.

Een belangrijk - ook financieel - voordeel is dat deze aanpak veel sneller de schade in beeld brengt tegenover de traditionele aanpak, met opmetingen vanop de grond door getrainde experts. Ook zijn vergelijkingen doorheen de tijd mogelijk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees