Stage Quick Step begint chaotisch, Lotto-Soudal verhuist naar Mallorca

Stage Quick Step begint chaotisch, Lotto-Soudal verhuist naar Mallorca

Het is momenteel leuk trainen in Calpe, weet ook Wout van Aert. Foto: Photo News

De veelvuldige sneeuwval van de voorbije dagen maakt trainen in België zo goed als onmogelijk. Dus trekken renners massaal naar zonniger oorden. Alleen ging vliegen ook niet zo gemakkelijk, ondervonden ze bij Quick Step.

De meest chaotische transferdag ooit, omschreef ploegleider Wilfried Peeters de oversteek naar stageplaats Calpe. Het was de bedoeling om maandag af te reizen naar Spanje maar daar staken de weergoden een stokje voor. Philippe Gilbert en Laurens De Plus geraakten alvast niet van de grond en mochten vandaag herkansen. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zuchtte Peeters. “Iedereen die uit onze contreien kwam zag zijn vlucht verlaat of afgelast. Ikzelf ben vanochtend vanuit Antwerpen kunnen vertrekken maar ook daar met vertraging. Morgen kunnen we echt beginnen, deze eerste stage loopt tot twintig december.”

Gelukkig zijn de omstandigheden in Calpe aanvaardbaar tot aangenaam zodat woensdag de eerste trainingsritten kunnen worden afgewerkt. De renners van Veranclassic bevinden zich daar reeds. “Tot maandag”, meldt Kenny Dehaes, nieuwkomer bij het Waalse procontinentale team. “Van zes tot zeventien januari komen we een tweede keer naar Spanje om te trainen.”

Ook Lotto-Soudal ontvlucht net op tijd het gure winterweer. “Wij vertrekken zoals gepland vandaag naar Mallorca”, aldus Herman Frison. “Ik weet niet wat voor een weer het momenteel in Mallorca is maar ik ga er vanuit dat het beter is dan hier. We blijven tot volgende week dinsdag.”

 

 

Veranda’s Willems Crelan bevindt zich momenteel in Griekenland. “Meer bepaald in Loutraki, niet ver van Korinthe”, verduidelijkt nieuwkomer Senne Leysen. “Eerlijk, ik ben aangenaam verrast. De wegen zijn van uitstekende kwaliteit en het kwik zit dagelijks rond de twintig graden. Voor mij is deze stage een grote meevaller. In totaal zullen we hier een volle week zijn, van zeven tot veertien december.”

Individuele stages

Wanty Groupe Gobert trekt slechts één keer collectief op stage, van 8 tot 20 januari naar Benidorm. “Maar ik heb niet de indruk dat er nog veel ploegmaten zich in België bevinden”, grijnst nieuwkomer Timothy Dupont. “Er zitten er veel in Calpe, een groep van een zevental renners is op Sicilië aan het trainen. Ikzelf vertrek morgen naar Calpe.”

Stage Quick Step begint chaotisch, Lotto-Soudal verhuist naar Mallorca
Timothy Dupont houdt vanaf morgen de strandraces voor bekeken.

Dupont heeft dus de flinke winterprik van dichtbij meegemaakt. Kan er getraind worden? “Je past je schema aan”, klinkt het. “Zondag had ik een strandrace op het programma staan en die is gewoon kunnen doorgaan. Maandag was een rustdag en vandaag ben ik vooral in de fitness aan het werk geweest. Buiten trainen was geen optie.”

Ook Sport Vlaanderen Baloise heeft deze maand geen collectieve stages gepland. “Pas in januari en maart trekken wij met onze jongens op oefenkamp naar Calpe”, meldt algemeen manager Christophe Sercu. “Maar ik weet dat momenteel zo goed als iedereen zich in het buitenland bevindt om te trainen.”

Buitenlandse loondienst

Stage Quick Step begint chaotisch, Lotto-Soudal verhuist naar Mallorca
AG2R ging gisteren karten in Oliva.

Tot zover de Belgen in Belgische loondienst. Maar wat met hen die voor buitenlandse teams fietsen? Serge Pauwels bevindt zich in Calpe, Dimension Dataploegmaat Julien Vermote heeft voor de Canarische Eilanden gekozen. De Belgen van BMC, Katusha, AG2R, Team Sunweb, Cofidis en Trek Segafredo zijn over het warmere deel van Europa uitgezwermd voor de eerste trainingskampen met hun werkgever. Kris Boeckmans traint individueel in Calpe en sluit op veertien december in Denia aan voor een groepsstage.

Stage Quick Step begint chaotisch, Lotto-Soudal verhuist naar Mallorca
Edward Theuns in Spanje met zijn Sunweb-ploegmaats.
Corrigeer