Cultuurcentrum wil heel gebouw in 3D laten zetten

Hele wereld is (virtueel) welkom op expo in CC Strombeek

Van bovenaf kan je inzoomen in de expositieruimte naar de gewenste locatie tot in detail. Foto: jhp

Grimbergen -

Visilution, een start-up IT-bedrijf uit Humbeek, heeft de laatste tentoonstelling in het CC Strombeek helemaal in 3D omgezet. Virtueel kan je nu van overal ter wereld de tentoonstelling bezoeken. Het CC wil in de toekomst nog verder gaan.

Met een klik op het touchscreen in de expositieruimte van het Cultuurcentrum Strombeek, wandel je virtueel door de hele tentoonstelling ‘Learning from documenta’.

De 3D-rondleiding werd gerealiseerd door het start-upbedrijf Visilution uit Humbeek (Grimbergen) dat anderhalf jaar geleden is opgericht door Bart Narmon (24) en zijn vader Marc (61). “Ik studeerde bachelor vastgoed in de Artesis-Plantijn Hogeschool in Mechelen”, legt Bart Narmon uit. “Ik wil zelf graag een bedrijf oprichten en heb vastgoed gecombineerd met 3D-tekeningen. Samen met mijn vader ontwikkelen we 3D-plannen waar je virtueel kan inlopen. Zo krijg je een goed beeld van het gebouw. In plaats van ons programma louter op vastgoed toe te passen, zien we het ruimer en ontwikkelen we ook virtuele 3D-rondleidingen voor restaurants en bedrijven maar ook voor de kunstensector.”

Eerste project

Het Cultuurcentrum Strombeek was het eerste project om een heuse tentoonstelling in 3D om te zetten.

Narmon: “We hebben de hele expo digitaal ingescand vanop een honderdtal plaatsen. Er zijn honderden foto's genomen tijdens die scans. Die worden door ons dan samen gelegd en met de juiste ‘match’ creëren we een digitale rondleiding die zeer realistisch is.”

Directeur Hendrik Dehandschutter van het CC Strombeek vindt het resultaat verbluffend. “We zijn gesprekken gestart met het bedrijf om in de toekomst ook andere expo's in ons cultuurcentrum in 3D te laten omzetten. We willen ook het hele cultuurcentrum latten scannen door het bedrijf en een ‘virtual tour’ bouwen door heel het centrum.”

Smartphone

“Zo kunnen bezoekers aan het onthaal meteen virtueel zien welke vergaderzaal zich waar bevindt. Online kunnen mensen die een vergaderzaal willen boeken, dan ook kijken hoe de zalen er precies uitzien en welke accommodatie er is. De mogelijkheden zijn oneindig.”

Cultuurschepen Kristen Hoefs (CD&V) prijst ook bijkomende mogelijkheden aan: “De virtuele 3D-rondleiding kan je ook via je smartphone volgen. Er is een QR-code voorzien die toegang verschaft.”

“Bijkomend voordeel is dat mensen vanuit hun stoel een expo in het cultuurcentrum kunnen bekijken. Dat biedt mogelijkheden voor wie hier niet geraakt door de afstand of gewoon door weersomstandigheden.”

INFO

Het programma van het CC kan je vinden via www.ccstrombeek.be

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio