Secundaire school breekt met verleden: vaarwel klassen, welkom “communities”

De leerlingen kunnen hun werkplek vrij inrichten. Foto: hns

Diest -

De Diestse scholengroep Adite brengt alle secundaire scholen van het gemeenschapsonderwijs samen in een groep, en wordt De Prins. Ze kiezen voor een baanbrekend onderwijsmodel op basis van communities.

Algemeen directeur van Adite Diest Gert Van Passel kapt resoluut met de hokjesmentaliteit in het onderwijs. “We kiezen voor een nieuw model waar alle leerlingen in een bepaalde richting over de graden heen bij mekaar zitten”, zegt Van Passel. “Die zogenaamde communities worden begeleid door een vast team van leerkrachten die samen afspreken wie welke taak opneemt. Ze geven korte instructielessen voor een deel van de groep en besteden de rest van hun tijd aan individuele begeleiding. Voor specifieke kennisvakken kunnen ze een beroep doen op een expert”.

Meer overleg nodig

“Alle vakken zijn opgedeeld in niveaus en we bepalen zelf wanneer we een specifiek niveau inplannen”, zegt studente Publiciteit Joni Sprengers. “Als we ervaren dat we bepaalde vakken onvoldoende begrijpen kunnen we ook terugkeren naar een lager niveau.” Maarten Cuypers coördineert als leraar zelf een community. “Collega's hebben in dit systeem veel meer tijd voor overleg”, zegt hij. “We zoeken naar gerichte oplossing in functie van de behoefte van elke leerling. Leraars stonden vroeger alleen voor de complexiteit van een klas. Nu staat er een team en dat geeft meer mogelijkheden.”

Flexibele ruimtes

“Om dit te realiseren moet ook de infrastructuur volgen”, zegt directeur Van Passel. “We hebben veranderteams met leerkrachten, ouders en leerlingen. Zij gaan samen de leslokalen volledig herdenken. Die worden groter met veel flexibele ruimtes waar groepen kunnen werken maar waar leerlingen ook in een stille ruimte individueel aan de slag kunnen.” Student Publiciteit Joris Janssens is lid van een veranderteam. “Wij werken aan een project om een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte uit te bouwen waar leerlingen en leraars samen kunnen zitten maar die ook voor activiteiten kan ingeschakeld worden”, zegt hij.

Eén structuur

Adite heeft momenteel nog een aparte structuur voor algemeen secundair-, technisch- en beroepsonderwijs. “De meer dan 1.200 leerlingen en 200 leerkrachten worden samengebracht in één structuur met een nieuwe naam en een nieuw logo”, zegt Gert Van Passel. “Vanaf 1 september 2018 heet de middelbare school De Prins. De lagere school wordt De Kleine Prins. “Dat is een knipoog naar het prinselijk verleden van Diest maar ook naar de prinselijke omgang met onze leerlingen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees