Mensen rijden door vers beton, stad weigert werken open te breken

Een fietser reed doorheen het net gegoten fietspad. Foto: vkk

Kortrijk / Heule -

Respect voor wegenwerken is dalend. Dat leert een rondvraag bij enkele bedrijven. In Heule reed afgelopen vrijdag een fietser in net gegoten beton. De schepen is niet van plan de werken te laten opbreken.

Op vrijdag 8 december werden de fietssuggestiestroken in beton gegoten op Heuleplaats. Verschillende voetgangers en fietsers hielden geen rekening met de afgespannen werfzone waardoor er ernstige schade opgetreden is aan het beton. Een heraanleg is noodzakelijk.

“Kortrijk heeft ervoor gekozen om het beton niet volledig op te breken gezien de grote impact op de timing en budget”, zegt schepen van Openbare Werken Axel Weydts (SP.A). “Indien er geopteerd wordt voor een volledige opbraak wil dit zeggen dat ook boordstenen en vermoedelijk fundering moeten heraangelegd worden. Dit wil zeggen dat we verschillende maanden vertraging zouden oplopen.”

Meerkost

De stad heeft op dit moment nog geen zicht op de meerkost van deze herstellingswerken. Door de slechte weersomstandigheden van de afgelopen weken zitten de werken achter op schema. De aannemer probeert nog voor de kerstvakantie de grijze beton te gieten.

Afgelopen vrijdag was geen alleenstaand geval. Recent nog werden in Kuurne wegenwerken wellicht moedwillig beschadigd.

Wegenwerkers kijken daar al lang niet meer van op. “Ik ben vijftien jaar actief en de situatie is zeker niet verbeterd”, zegt Benoit Ockier van de gelijknamige firma. “Heel vaak krijgen we een middelvinger of een vuist opgestoken als er werfhinder is. Het gebrek aan respect is een algemene tendens, en niet iets wat wij alleen ervaren.”

Herashekken

Ockier goot asfalt in de Smokkelpotstraat in Kortrijk en de werken waren omstreeks 15 uur gedaan. Toen de zaakvoerder ging kijken om 16 uur zag hij twee voertuigen doorrijden. “Soms zijn de bestuurders zich niet bewust van wat ze aanrichten, maar toch. We zijn vandaag aan het werk op het Overbekeplein in Kortrijk. Door kunnen is vaak door mogen in de ogen van de passanten. Meer en meer plaatsen we Herashekken om duidelijk aan te geven wat kan en niet kan.”

De firma Persyn uit Zwevegem heef een gelijkaardig verhaal. “Soms worden pompen door externen afgelegd omdat ze te veel lawaai maken”, zegt Dirk D’Hondt. “Hekken wringen ze open. Als het tot een juridische procedure komt, trekken we vaak aan het kortste eind. Betonblokken plaatsen of zandhopen kan niet altijd omdat de hulpdiensten te allen tijde moeten kunnen passeren.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio