Seks & Relaties

Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies

ADVIES. “Na mijn eerste keer durf ik niet meer te vrijen”

ADVIES. “Na mijn eerste keer durf ik niet meer te vrijen”

Ik ben een jongen en mijn probleem is ontstaan bij mijn eerste keer. Het ontbrak niet aan voorspel en toch was ik niet in staat om mijn erectie te behouden. De volgende twee keren lukte het ook niet. Ik ben jong en ik sport vaak, dus daar ligt het niet aan. Het zal wel stress zijn. Na die negatieve ervaringen hou ik seks en relaties op een afstand, soms bewust, soms onbewust. Dat voelt niet goed, maar ik weet niet wat ik ermee moet doen.

Heel wat mannen hebben problemen met erecties. Zeker in het begin van hun seksuele carrière, of bij partners die ze niet goed kennen. Stress hoeft op zich geen probleem te zijn. Het is eerder de angst, het idee dat het vreselijk is om te falen en het gepieker dat daarmee gepaard gaat. Al die zaken saboteren de opwinding die ze nodig hebben om een erectie te krijgen en te houden.

ADVIES. “Na mijn eerste keer durf ik niet meer te vrijen”
Alexander Witpas

En ook om gewoon van seks te genieten. Je kunt er voor een stuk in je eentje aan werken. Je kunt je saboterende gedachten kritisch bevragen (het is vervelend als je geen erectie kunt krijgen, maar is het echt een ramp?). Je kunt leren om gepieker te doorbreken en je aandacht te richten op wat je lichaam voelt. Dat is allemaal nuttig. Maar wat dat oplevert, weet je maar als je opnieuw seks hebt met een partner.

Je belangrijkste uitdaging is dus om een partner te vinden die weet en accepteert dat mannen mensen zijn. Ook tussen de lakens. Iemand die je graag genoeg ziet om constructief te blijven als op seksueel gebied niet alles vanzelf gaat. Zo iemand vinden kan een uitdaging zijn. Je moet bereid zijn om risico’s te nemen, je kwetsbaar op te stellen en fouten te maken. Toegegeven: dat is moeilijk. Maar het is wel mogelijk. Een professional kan je steunen, als je het niet ziet zitten om het alleen te doen.

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap. Heb je een vraag voor hem? Mail naar seks@nieuwsblad.be

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees