Spiegel redt koppel uit woningbrand: “We danken ons leven aan het lawaai van vallend glas”

De houten schoorsteenmantel was door oververhitting spontaan beginnen branden. Foto: foto’s edp

Brakel -

E.G. en zijn vrouw uit de Molenhoekstraat 38 werden dinsdag om 4 uur gewekt door de kapot springende spiegel die boven de kachel hing. Door het snelle optreden van het brandweerkorps Brakel bleef de brand en de schade beperkt.

De oorzaak van de brand is oververhitting van het hout aan de binnenkant van de schoorsteenmantel boven de haard. Aangezien de haard niet meer brandde, moet het hout ’s avonds al aan het smeulen zijn geweest.

“Ik werd om 4 uur wakker doordat ik voortdurend iets hoorde vallen”, vertelt de bewoonster. “Toen ik plots iets groters hoorde vallen, maakte ik mijn man wakker en gingen we kijken. Onze slaapkamer bevindt zich op het gelijkvloers en zodra we uit de kamer kwamen, werden we geconfronteerd met dikke rook. Ook in de keuken tussen de woonplaats en de slaapkamer hing dikke rook. Met mijn hand voor mijn mond ben ik in de keuken mijn smartphone gaan halen en hebben we direct de brandweer gebeld.”

Vallende stukjes

“Die was snel ter plaatse. Toen ze brandweermannen de schoorsteenmantel open kapten, zagen ze meteen de vlammen. Vrij snel kregen ze het vuur onder controle. Al bij al valt de schade goed mee. Eigenlijk zijn we gered door onze spiegel die aan de schoorsteenmantel hing. Het waren de vallende stukjes spiegel die me gewekt hebben. Die ging aan het barsten door de hevige hitte. Ik mag er niet aan denken dat er geen spiegel zou hebben gehangen of dat ik niet zou gewekt zijn. Dat zou fataal geweest zijn.”

“Om 4 uur kregen we een oproep voor een woningbrand”, vertelt officier van het brandweerkorps Brakel Franky Thomas. “Toen we arriveerden bleek het vuur wel degelijk binnen in de woning te zitten. Dat merkten we toen we de schoorsteenmantel open kapten. We vielen het vuur aan van zowel op het gelijkvloers als van op de eerste verdieping. Zo kregen we de brand snel onder controle. We hebben meer tijd besteed aan het verwijderen van de isolatie en van de houtafwerking rondom. Zowel de brand- als de waterschade vallen relatief mee.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees