ZwemmenEuropees kampioenschap kortebaan in Kopenhagen - Fanny Lecluyse kan een vierde medaille winnen op EK kortebaan

“Vorm is goed, maar alles moet meezitten”

“Vorm is goed, maar alles moet meezitten”

Fanny Lecluyse: “De testen bij het onderwaterfilmen bleken lonend voor het aanscherpen van mijn techniek.” Foto: BELGA

Spiere / Spiere-Helkijn -

Met een dagje vertraging is de Belgische zwemdelegatie aangekomen in Kopenhagen, waar vanaf vandaag wordt gestreden voor de Europese titels in het kortebaanzwemmen. Onder hen ook Fanny Lecluyse, die alle schoolslagnummers voor haar rekening neemt.

De 25-jarige topzwemster uit Spiere-Helkijn bewaart goede herinneringen aan de EK’s in een 25 meterbad. Twee jaar geleden behaalde ze in het Israëlische Netanya goud op de 200 meter schoolslag en was ze in dezelfde discipline op de 50 meter goed voor zilver. Het waren haar tweede en derde medaille op een EK kortebaan nadat ze zes jaar geleden in het Hongaarse Szczecin ook al brons won op de 200 meter schoolslag. Trouwens, in het bestaan van het kortebaanzwemmen is Fanny Lecluyse nog maar de tweede Belg(ische) die een Europese titel kon winnen. Eerder deed enkel Brigitte Becue haar dit voor in 1998 en 1999, telkens op de 100 meter schoolslag.

Met die geschiedenis in het achterhoofd leefde Fanny Lecluyse als geen ander toe naar deze Europese titelstrijd. “Het kortebaanzwemmen is misschien nog iets meer mijn ding en dat vertaalt zich dan ook in een hongerige ambitie. Of het goed zit met de vorm? Het BK gold vorige maand als een geslaagde test. Ik zwom er heel snel op de schoolslagnummers, vooral dankzij de filmmomenten bij het onderwaterzwemmen bij de Waalse federatie, waarbij mijn techniek wordt geëvalueerd. Op basis van deze resultaten heb ik een en ander anders aangepakt en dat bleek lonend.”

Lecluyse beseft wel dat even goed doen als twee jaar geleden in Israël geen makkelijke taak wordt. “Ik wil nu al tekenen om opnieuw goud en zilver te behalen. Ik start ergens wel met wat druk op de schouders, maar ik probeer dit van me af te zetten. Ik besef dat ik moet uitgaan van mijn eigen mogelijkheden. En om medailles te halen, moet het tijdens de wedstrijd allemaal meezitten. Het draait tenslotte om honderdsten van een seconde.”

Lecluyse zwemt de drie schoolslagnummers (50, 100 en 200 meter) en past voor de wisselslag. Een discipline waar ze vorige maand op de 400 meter nog het Belgische record scherper kon stellen. “Ik zou misschien wel de halve finale kunnen halen maar niets meer. Twee jaar geleden zwom ik op het EK wel de 100 meter wisselslag, maar die inspanningen moest ik toen bekopen in de finale van de 100 meter schoolslag, toen ik net naast het podium strandde. Daarom focus ik me dit keer enkel op de schoolslagnummers.”

Olympische Spelen

Lecluyse combineert het topzwemmen met haar bachelorproef voor haar laatste jaar lager onderwijs. “Op termijn wil ik leerlingen begeleiden die het moeilijk hebben, maar eerst wil ik wel nog een derde keer deelnemen aan de Olympische Spelen.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio