Noord-Koreaanse vrouw vertelt in tranen over de horrorbeelden die ze in strafkamp zag

Noord-Koreaanse vrouw vertelt in tranen over de horrorbeelden die ze in strafkamp zag

Een Noord-Koreaanse vrouw die het land wist te ontvluchten, heeft voor de Verenigde Naties haar afschuwelijke ervaringen in strafkampen aldaar gedeeld. Zo werd ze gedwongen een abortus te ondergaan en zag ze hoe lichamen van omgekomen gevangenen aan honden werden gevoerd.

Ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties Nikki Haley organiseerde maandag een bijeenkomst over de mensenrechtensituatie van vrouwen in Noord-Korea. Daar sprak een Noord-Koreaanse vrouw die drie keer wist te vluchten naar China. Ji Hyeon-A werd echter iedere keer weer uitgewezen naar haar land van herkomst, waar ze in strafkampen en gevangenissen terechtkwam.

De VN-ambassadeurs hoorden de gruwelijke ervaringen van Ji. Zo legde ze uit dat het regime in Pyongyang geen baby’s van ‘gemixt ras’ tolereert. Noord-Koreaanse vrouwen die bijvoorbeeld in China zwanger worden, worden dan ook gedwongen een abortus te ondergaan.

Abortus

“Zwangere vrouwen moeten iedere dag hard werken”, zei Ji over de strafkampen. “ ’s Nachts hoorden we hen schreeuwen. Baby’s stierven voordat ze ooit hun moeders hadden kunnen zien.”

Ook Ji zelf kon niet ontsnappen aan deze gruweldaad. De derde keer dat de vrouw Noord-Korea ontvluchtte, raakte ze zwanger in China. Drie maanden later werd ze teruggestuurd. In een Noord-Koreaans politiekantoor moest ze een abortus ondergaan zonder enige vorm van medische hulpverlening. “Mijn eerste kind is gestorven zonder ooit de wereld te hebben mogen aanschouwen. Ik had geen tijd om mijn excuses aan te bieden”, zei Ji met tranen in haar ogen voor de VN.

Gevangenen aan honden gevoerd

Ji maakte meer gruwelijkheden mee toen ze gevangen zat. Zo vertelde ze dat in een van de gevangenissen gedetineerden werden uitgehongerd. Ji zag hoe meerdere gevangenen van de honger omkwamen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, werden hun lichamen aan de honden van de wachters gevoerd.

Wonder

Volgens Ji is Noord-Korea “een verschrikkelijke gevangenis en de familie Kim (de leiders van het land, nvdr.) heeft veel doden op hun geweten. Je hebt een wonder nodig om er te overleven.” Verder haalde de vrouw uit naar China, dat Noord-Koreanen terugstuurt terwijl de Chinese regering goed weet wat hen te wachten staat. Ze riep de VN op voor de Noord-Koreaanse vluchtelingen in de bres te springen.

Uiteindelijk wist Ji in 2007 Zuid-Korea te bereiken, waar ze werd herenigd met haar moeder, broer en jongere zus. Van haar vader, die in Noord-Korea achterbleef, heeft ze na tien jaar nog altijd niets vernomen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees