De Zorghoeve en Dierenactie helpen met noodopvang na plotse sluiting

Stad gaat op zoek naar nieuw asiel

Stad gaat op zoek naar nieuw asiel

In november werd het asiel Animalibus aan de Herseltsesteenweg ontruimd. Foto: atb

Bertem / Aarschot -

Na de stopzetting van de activiteiten in dierenasiel Animalibus heeft de stad Aarschot een tijdelijke overeenkomst gesloten met het asiel van Leefdaal. Ook de vereniging Dierenactie uit Aarschot draagt een steentje bij.

In Aarschot verloren, gedumpte en/of in beslag genomen dieren, worden vanaf nu overgebracht naar het dierenasiel De Zorghoeve in Leefdaal. Dat heeft de Aarschotse schepen van Dierenwelzijn Geert Schellens (SP.A) bevestigd. “Er is inderdaad een akkoord, om de dieren tijdelijk naar daar te brengen”, zegt Schellens. “Dit neemt niet weg dat we een duurzame oplossing willen voor de opvang van verloren, gedumpte en verwaarloosde dieren.”

Toestanden zoals met de inderhaast weggehaalde honden, katten en geiten bij Animalibus aan de Herseltsesteenweg, dat sloot door een interne ruzie, wil het stadsbestuur van Aarschot in de toekomst absoluut voorkomen.

Of er nog een doorstart komt van de werking in Aarschot, is koffiedik kijken. Voorlopig lijken de gesprekken tussen de stad en de beheerder van de erkende Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming muurvast te zitten.

“Om juridische redenen kan ik hierover niet veel vertellen”, zegt Schellens. “Zonder op de feiten vooruit te lopen, wil ik in dit dossier de naburige gemeenten wel oproepen tot financiële solidariteit. Jarenlang hebben ze gebruikgemaakt van het asiel van Aarschot, zonder zelf te investeren. Maar ook de hogere overheden, de provincie en het kabinet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, moeten iets ondernemen. Tot nog toe horen we vanuit die hoek evenwel niet veel”, zegt Schellens.

Diervriendelijke gemeente

Net als de buurgemeenten moet Aarschot volgend jaar dus op zoek naar onderdak voor de asieldieren. Dat is ook een vereiste voor het behoud van de status van diervriendelijke gemeente. Door de beperkte financiële ruimte en de eisen wordt dat geen makkelijke oefening. Schellens kijkt naar de asielen van Leefdaal en Tielt-Winge en de vereniging Dierenactie.

“We doen nu al noodopvang”, reageert Inge Pauwels van Dierenactie. “Concreet gaat het bijvoorbeeld om honden die achterblijven na het overlijden van hun baasje, of verwaarloosde viervoeters die zonder tussenkomst van de politie bij ons worden binnengebracht. We zullen zien wat de toekomst brengt, maar de regeling moet wel voor iedereen leefbaar zijn en blijven.”

Er zouden wel voorstellen de ronde doen over de oprichting van een dierenasiel 2.0, met de steun van de provincie en enkele experts.

Het stadsbestuur heeft meteen na de sluiting van het asiel, een prijsvraag uitgeschreven voor noodopvang. In een tweede fase verstuurde het een prijsvraag voor een totaalpakket van dierenopvang. “Zo krijgen we als stadsbestuur meer medezeggenschap en controle op de werking van het gekozen asiel”, zegt Schellens.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio