Eén op zes starters mogen zich niet opnieuw inschrijven

KU Leuven kent geen genade voor zwaar gebuisde studenten

KU Leuven kent geen genade voor zwaar gebuisde studenten

Foto: Photo News

Leuven -

De KU Leuven heeft dit academiejaar 2.191 studenten of één op de zes starters verboden om zich opnieuw in te schrijven in dezelfde studie­richting omdat ze voor minder dan dertig procent van hun vakken geslaagd waren. Vooral jongeren die geen aso-richting volgden in het middelbaar of met buitenlandse roots zijn de pineut.

Jongeren die blijven aanmodderen aan de unief om uiteindelijk toch zonder diploma te eindigen: de KU Leuven heeft er schoon genoeg van en voerde in 2015 een nieuwe maatregel in. Studenten die begonnen aan een bacheloropleiding moesten voortaan slagen voor minstens dertig procent van hun studiepunten, wat neerkomt op drie grote vakken.

Wie onder die drempel blijft, mag zich niet meer inschrijven in dezelfde richting. Ze moeten andere oorden opzoeken binnen de KU Leuven of daarbuiten. Dit academiejaar zijn daarom 2.191 studenten tegenhouden, of 16 procent van de starters. Onder rechtenstudenten klimt dat cijfer naar 35 procent. En bij jongeren die recht van het middelbaar kwamen, ligt het percentage op 20 procent.

“Te veel starters halen de lat niet”, zegt vice­rector Tine Baelmans. “Voor een deel is de unief gewoon te hoog gegrepen, maar er schort ook iets aan de overgang van het middelbaar naar de unief. Om jongeren een betere studiekeuze te laten maken, willen we onder meer ijkingsproeven in zo veel mogelijk richtingen, al dan niet verplicht. Die toetsen nemen studenten af op het einde van het middelbaar en houden hen een spiegel voor: ben ik klaar voor die richting of niet. Daarnaast willen we tijdens het jaar de studiebegeleiding en coaching versterken.”

Kansarme studenten

Vooral studenten uit een zwak sociaaleconomisch milieu kunnen die begeleiding gebruiken, want zij krijgen vaker dan anderen een ‘universitair C-attest’. Jongeren met roots buiten West-Europa spannen met 38,2 procent de kroon.

Een hallucinant getal, maar volgens vicerector Tine Baelmans mogen we ons daar niet op blindstaren. “Dat doet de indruk ontstaan dat er een oorzakelijk verband is tussen de afkomst en slaagkansen van een student”, zegt ze. “Terwijl veel meer factoren een rol spelen, zoals de opleiding die ze daarvoor volgden, de financiële middelen thuis, de richting die ze kozen, ... ”

Wat de KU Leuven met de analyse vooral wil tonen, is dat bijna niemand onterecht wordt tegenhouden. “Slechts 1,8 procent zou achteraf toch zijn diploma halen”, zegt Baelmans. “En dat zijn dan veeleer studenten die niet uit kansengroepen komen. De maatregel werkt dus niet discriminerend en ze maakt de student in ­januari duidelijk dat er actie moet ondernomen worden, want dat anders de kans op slagen voor die richting te klein is om verder te mogen gaan.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees