Eén sms van de baas en de file slinkt

Een thuiswerkalarm: hét middel om files bij noodweer te vermijden?

Een thuiswerkalarm: hét middel om files bij noodweer te vermijden?

Foto: DBA

Hoe kunnen we vermijden dat we ons bij een stevige sneeuwbui massaal vastrijden in 1.300 kilometer file? Het KMI heeft een voorstel. “Op basis van onze gegevens kunnen werkgevers rechtstreeks hun personeel waarschuwen dat ze beter thuiswerken”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en Voka vinden het een interessant idee.

Als u de weerman hoort waarschuwen voor gladde wegen, luistert u dan? Of neemt u toch de auto? En wat als uw baas u zou mailen of sms’en: “Morgen noodweer. Iedereen werkt van thuis, behalve wie hier écht moet zijn voor een vergadering.”

Een actief waarschuwingssysteem bij noodweer. Het is een idee van weerman David Dehenauw. “Want 1.300 kilometer file op een sneeuwdag, dat is al te gek.”

Er zijn natuurlijk al waarschuwingen, via het weerbericht of de krant. “De één volgt die raad op en de ander niet”, zegt Dehenauw. “Maar je kan dat centraliseren. Als onderdeel van het winteractieplan zou je ervoor kunnen zorgen dat privébedrijven hun personeel rechtstreeks kunnen waarschuwen en de overheden hun ambtenaren kunnen laten weten dat ze beter van thuis werken of in één van de dichterbij gelegen satellietkantoren. Dán pas krijg je een wijziging in de verkeersstroom.”

Regels versoepelen

Ondernemersorganisatie Voka becijferde dat de verkeersellende door de sneeuw van maandag de Vlaamse economie minstens 20 miljoen euro heeft gekost. Zij vinden het “thuisalarm bij noodweer” een interessante piste.

“Het KMI werkt met codes voor noodweer”, zegt hoofdeconoom Stijn Decock van Voka. “Code rood is de zwaarste categorie: dan wordt iedereen aangeraden om binnen te blijven door langdurige of intense sneeuwbuien. Je zou naar een systeem kunnen gaan dat je bij code rood de regels versoepelt en op die dag bijvoorbeeld niet op voorhand moet aanvragen om thuis te werken.”

Dat zegt ook minister van Werk Kris Peeters. “De nieuwe wet voor werkbaar en wendbaar werk laat toe dat bedrijven afspraken maken rond occasioneel thuiswerk. Thuiswerken bij uitzonderlijke omstandigheden, zoals extreme sneeuw, kan daaronder vallen.”

Vals alarm

Al legt dat veel druk op de voorspellingen van het KMI. Als zij verkeerd voorspellen, zit het hele land voor niks thuis te werken. “Het kan alleszins niet de bedoeling zijn dat het KMI om de haverklap vals alarm slaat”, zegt Decock.

“Als er 10 centimeter voorspeld is, en er valt er maar 3, dan zal het resultaat nog altijd zijn dat er door de waarschuwing duizenden mensen niet met de auto naar het werk zijn gegaan. Dat lijkt mij nog altijd winst voor alle partijen”, zegt Dehenauw.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees