Trumps favoriet die van misbruik werd beschuldigd verliest nek-aan-nekrace: Democraat wint verrassend

Trumps favoriet die van misbruik werd beschuldigd verliest nek-aan-nekrace: Democraat wint verrassend

Doug Jones viert zijn overwinning. Foto: AFP

Alabama heeft beslist: niet de van seksueel misbruik beschuldigde Republikein Roy Moore, maar wel de Democraat Doug Jones wordt de nieuwe Senator. Al was het een nipte overwinning.

De inwoners van Alabama moesten een opvolger kiezen voor Senator Jeff Sessions, de minister van Justitie in Trumps regering. De Republikeinse kandidaat Roy Moore stond volgens de peilingen op kop, ondanks de vele beschuldigingen van ongewenste intimiteiten, zelfs tegenover minderjarigen. Moore verloor dan wel de steun van verschillende hooggeplaatste Republikeinen die eisten dat hij zijn kandidatuur introk, hij had de onvoorwaardelijke steun van president Trump.

Maar dat mocht niet baten: voor het eerst in 25 jaar is een Democraat er verkozen als Senator. Aanvankelijk had Moore een relatief comfortabele voorsprong, maar na een nek-aan-nekrace – met 89 procent van de stemmen geteld, bedroeg het verschil amper 817 stemmen op ruim 500.000 – haalde Jones het uiteindelijk met 49,9 procent van Moore (48,4 procent).

De controverse rond de conservatieve Moore hielp zijn Democratische tegenkandidaat Doug Jones dus aan de overwinning.

Jones heeft er als rechter in Alabama een indrukwekkend parcours opzitten, waarin hij onder meer leden van de Ku Klux Klan veroordeelde die achter een bomaanslag op een Afro-Amerikaanse kerk in 1963 zaten.

Zelfs sommige Republikeinen reageerden verheugd op de overwinning van de Democraat:

“Dit moet een wake-upcall zijn”, aldus een Republikein die nauw in contact staat met het Witte Huis.

Vlak voor de verkiezing had Trump nog een vurig pleidooi getweet om op Moore te stemmen:

Intussen feliciteerde hij Jones met zijn overwinning:

Moore wil hertelling

Roy Moore zelf legt zich niet zomaar neer bij de nederlaag. zegt dat de resultaten van de Senaatsverkiezingen te dicht bij elkaar lagen. Hij weigert daarom de overwinning van zijn concurrent te erkennen.

“Als de stemming zo nipt is, is het niet voorbij”, zei de Republikein. Hij zei aan zijn aanhangers dat alle stemmen nog niet geteld zijn, zoals de stemmen bij volmacht van militairen. Maar Merrill zegt dat net dat de eerste stemmen zijn die geteld worden. Hij bevestigde de verklaring van Moore dat de wet in Alabama bepaalt dat een hertelling verplicht is als het verschil slechts een half procent is. Op CNN twijfelde hij er evenwel aan dat het resultaat nog zal veranderen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees