Chris Froome speelt mogelijk Vuelta-zege kwijt na positieve dopingtest, schorsing dreigt

Chris Froome speelt mogelijk Vuelta-zege kwijt na positieve dopingtest, schorsing dreigt

Foto: Photo News

Chris Froome zit mogelijk in nauwe schoentjes. De Brit van Team Sky won na de Tour ook de Vuelta maar speelt die laatste eindzege mogelijk kwijt. De reden? Bij een test tijdens de Ronde van Spanje op 7 september werd een te grote hoeveelheid van het astmamiddel Salbutamol aangetroffen in zijn lichaam. Froome en Sky ontkennen iets fout te hebben gedaan. Ze beweren dat de renner zijn dosis verhoogde op doktersvoorschrift en dat dit gebeurde binnen de toelaatbare grenzen.

LEES OOK: Wat is salbutamol, het middel waarop Froome is betrapt? En ga je er echt beter van rijden?

LEES OOK: Reconstructie: wat gebeurde er nu eigenlijk allemaal in die derde Vuelta-week?

Het nieuws komt aan het licht na een onderzoek van The Guardian en Le Monde, en werd vrijwel meteen bevestigd door de internationale wielerunie UCI. Froome leverde de abnormale test met te hoge waarden van Salbutamol af op 7 september, tijdens de achttiende rit die gewonnen werd door onze landgenoot Sander Armée. Froome eindigde toen als 23e en behield zijn rode leiderstrui.

De Brit werd dertien dagen later (de dag van het WK-tijdrijden waarin Froome derde werd) op de hoogte gebracht van de test door de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF), waarvan ook het B-staal positief was. Renners mogen volgens de WADA-regels maximum 1.000 nanogram per milliliter Salbutamol in hun lichaam hebben. De hoeveelheid die in de urine van de 32-jarige Froome werd aangetroffen, was dubbel zo hoog als toegelaten. Salbutamol is een geneesmiddel tegen astma dat Froome al langer gebruikt en waarvoor geen therapeutische uitzondering (TUE) nodig is.

Schorsing?

Team Sky zou de test nog niet openbaar gemaakt hebben omdat er gewerkt werd aan een verdediging. Die is belangrijk want als er geen voldoende gestaafde uitleg gegeven kan worden voor het abnormale resultaat, dreigt Froome zijn eindzege in de Vuelta te moeten afstaan. In dat geval gaat de overwinning naar de Italiaan Vincenzo Nibali.

Froome kijkt daarnaast mogelijk ook aan tegen een lange schorsing, die hem de deelname aan de Giro en Tour kan ontzeggen. In 2007 kreeg de Italiaanse spurter Alessandro Petacchi een schorsing van twaalf maanden voor een te hoge hoeveelheid Salbutamol in zijn urine.

De organisatie van de Vuelta reageerde kort in de Spaanse pers na de bekendmaking van het nieuws. “We blijven voorzichtig”, stelt de organisatie in afwachting van verdere informatie en meer duidelijkheid.

LEES OOK: Froome is verre van de eerste: wielrenners vaak in opspraak door gebruik Salbutamol

Hieronder ziet u overigens beelden van de Dauphiné Libéré uit 2014, waarbij Froome tijdens een rit zijn puffer bovenhaalt.

Froome en Sky reageren

Team Sky had meteen een reactie klaar toen het nieuws bekend raakte. Volgens Froome en co werden er geen fouten gemaakt en gebeurde alles binnen de regels. “Mijn astma werd tijdens de Vuelta steeds erger”, stelt Froome op de website van het team. “Ik volgde daarom het advies van de teamdokter om mijn dosis Salbutamol te verhogen. Zoals steeds zorgde ik ervoor dat ik niet meer gebruikte dan de toelaatbare hoeveelheid. Ik weet ook perfect wat de regels zijn en dat ik als leider dagelijks getest word.”

“Ik neem mijn leidersrol in de sport heel serieus. De UCI had volledig gelijk om vragen te stellen omtrent mijn testresultaat en ik zal samen met het team de noodzakelijke informatie verschaffen.” Dat werd ook bevestigd door Team Sky-baas Dave Brailsford.

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome (2013, 2015, 2016, 2017) won dit jaar voor de eerste keer de Vuelta en zorgde zo voor een dubbel die sinds 1978 met Bernard Hinault niet meer gerealiseerd werd. Hij kondigde meteen ook zijn deelname aan de Giro van volgend jaar aan, de enige grote ronde die nog ontbreekt op zijn palmares. Het hoofddoel van komend seizoen blijft echter de Ronde van Frankrijk. De laatste renner die in hetzelfde seizoen Tour en Giro kon winnen, was Marco Pantani in 1998.

“Het regende dus...”

Vincenzo Nibali won de Vuelta tot nu toe één keer, maar doet er daar door deze affaire mogelijk eentje bij. Al was hij niet bepaald gelukkig met het nieuws over de test van Froome. “Ik heb het gelezen, ook de reactie van Chris en zijn team. Ik kan er nu moeilijk over oordelen. Die dagen regende het in Spanje dus het leek me onwaarschijnlijk dat hij last had van astma. Ik heb hetzelfde probleem maar als het regent, heb ik geen last van pollen. Dan heb je zelfs geen medicatie nodig”, aldus de Italiaan.

“Dit is heel slecht nieuws voor de sport en ook voor mij”, vindt Nibali. “Als het bevestigd wordt, kan niemand mij het geweldige gevoel van het winnen van die Vuelta en op het hoogste schavotje op het podium in Madrid staan teruggeven.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.