Wat is salbutamol, het middel waarop Froome is betrapt? En ga je er echt beter van rijden? Sportarts Jan Mathieu geeft het antwoord

Wat is salbutamol, het middel waarop Froome is betrapt? En ga je er echt beter van rijden? Sportarts Jan Mathieu geeft het antwoord

Chris Froome in het oog van een dopingstorm. Foto: AFP

Wat is salbutamol en vooral, werkt het prestatiebevorderend? Het antwoord is volmondig ja. Maar het is ook een voor veel renners noodzakelijk geneesmiddel in de strijd tegen inspanningsastma.

Lees hier meer over de de abnormale test van Chris Froome in de Vuelta van dit jaar

Een Frans onderzoek laat er geen twijfel over bestaan. Testen uitgevoerd bij acht recreatieve wielrenners brachten aan het licht dat zij die salbutamol in hoge concentraties toegediend kregen na afloop van het onderzoek beduidend beter presteerden dan voordien. Kortom, salbutamol bevordert de prestatie! Zo staat het ook vermeld bij de dopinglijn. Salbutamol, behorend tot de kortwerkende Bèta-2 agonisten, zorgt voor ontspanning van de luchtwegen. Hierdoor wordt ademhalen makkelijker. Daarnaast stimuleren bèta-2 agonisten het centrale zenuwstelsel, waardoor de hartslag verhoogt en de stofwisseling versnelt. Hierdoor kan het lichaam meer energie leveren (voor sportprestaties). Bèta-2 agonist salbutamol kan in een hoge dosering ook zorgen voor extra spieropbouw.

Maar de dopinglijn maakt ook melding van vrijstellingen. Sommige bèta-2 agonisten zijn per inhalatie tot bepaalde doseringen toegestaan. Blijf je onder deze dosering, dan heb je geen vrijstelling nodig. Gebruik je een hogere dosering, dan dien je een ‘toestemming wegens therapeutische noodzaak’, de befaamde TUE’s, aan te vragen. Belangrijk: voor salbutamol is geen toestemming wegens therapeutische noodzaak meer nodig. Het volstaat dat de sporter het gebruik ervan minstens meldt aan de controlearts bij een eventuele dopingcontrole. De controlerende antidopingorganisatie zal nagaan of de gevonden concentratie in de urine kan stroken met het vermelde therapeutisch gebruik.

Inspanningsastma

Het internationaal antidopingagentschap WADA heeft de bovengrens van wat is toegestaan vastgelegd op 1000 nanogram per milliliter. “Een bovengrens die nooit kan bereikt worden door wie enkel een puffer gebruikt”, meldt Jan Mathieu, huidig arts van Telenet-Fidea en in het verleden jarenlang werkzaam als arts voor de Lotto-ploeg en het BOIC. “Maar ventolin (de naam van het geneesmiddel, nvdr) kan ook oraal via tabletten of injecties worden toegediend. En dan liggen de concentraties meteen een pak hoger.”

Heel wat renners gebruiken de zogenaamde puffers tijdens wedstrijden of zware trainingen. “Het product heeft enkel zin als je inspanningsastma hebt”, aldus Mathieu. “Zonder die astma heeft het product geen enkele werking. De kans dat een renner inspanningsastma heeft, is echter bijzonder groot. Ga maar eens op de kasseien van Parijs-Roubaix staan. Dan besef je hoeveel stof de renners te slikken krijgen. Dat zet de luchtwegen onder druk. Een puffer kan dan voor soelaas zorgen.”

Vroeger moesten renners ook een therapeutisch voorschrift hebben om zo’n puffer te gebruiken. Nu niet meer. “Het volstaat dat je bij een controle vermeldt dat je ventolin gebruikt”, bevestigt Mathieu. “Maar nogmaals: wie enkel de puffer gebruikt, kan de bovengrens van 1000 nanogram onmogelijk overschrijden.”

LEES OOK: Froome is verre van de eerste: wielrenners vaak in opspraak door gebruik Salbutamol

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.