Journaliste brengt aangrijpend verslag uit van “alweer een schietpartij op school die we nooit zagen aankomen”

Met een aangrijpend verslag van een schietpartij in een school die niet heeft plaatsgehad, probeert de organisatie Sandy Hook Promise aandacht te vragen voor het herkennen van signalen die erop kunnen wijzen dat mensen zichzelf of anderen iets zouden kunnen aandoen.

“Ik sta hier op de plaats van de schietpartij van morgen”, zo begint verslaggeefster Christine Lin de video. “Wanneer de schietpartij morgen begint, zal iedereen eerst denken dat het gewoon kleine speelbommetjes zijn die afgaan”, zegt een zogezegde getuige in een video over de schietpartij die ‘er morgen zit aan te komen’. De schutter is een 15-jarige jongen. Hij doodt vier kinderen en twee volwassenen vooraleer hij uiteindelijk zelfmoord pleegt.

De tiener werd gepest, zo blijkt ook uit de video. “Na de schietpartij gaan we ons vrij slecht voelen dat we hem altijd gepest hebben. Maar tot dan, blijven we het waarschijnlijk gewoon doen, want hij is vrij raar”, zeggen klasgenoten. En de politie heeft het intussen over berichten die de schutter op sociale media had gezet waardoor de plannen van de jongen eigenlijk al op voorhand duidelijk waren.

Journaliste brengt aangrijpend verslag uit van “alweer een schietpartij op school die we nooit zagen aankomen”
Zogezegde getuige en haar dochtertje

“En hoe ga je aan jouw dochtertje zo’n drama uitleggen”, vraagt Lin nog aan een getuige. Dat is iets dat haar niet zal lukken. “Want zij zal het niet overleven”, zegt de vrouw.

Het is een verslag van een schietpartij die nog niet plaatshad. En die mogelijk ook te vermijden valt. Want in het verslag, in de video hebben klasgenoten, ouders, leerkrachten en de politie het eigenlijk over allerlei signalen die erop kunnen wijzen dat er iets mis is.

Waarschuwingssignalen

De video werd gemaakt door Sandy Hook Promise, een non-profitorganisatie die dergelijke drama’s wil voorkomen. De beelden werden opgemaakt als een verslag van “een schietpartij waarvan we zeggen dat we het nooit zagen aankomen”, zo besluit verslaggeefster Lin. “Maar je kan de schietpartijen van morgen voorkomen”, zegt de organisatie aan het einde van de video. “Als je vandaag de waarschuwingssignalen herkent.”

De non-profitorganisatie werd opgericht na de schietpartij in basisschool Sandy Hook, nu 5 jaar geleden. Toen schoot Adam Lanza 20 schoolkinderen en 6 leerkrachten dood, nadat hij thuis eerst al zijn moeder had gedood. Daarna pleegde hij zelfmoord.

- Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan ­terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be -

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees