Sofie H. (26) die pasgeboren kindje liet verdrinken in toilet moet naar cel: “Ze liet haar baby bewust sterven”

Sofie H. (26) die pasgeboren kindje liet verdrinken in toilet moet naar cel: “Ze liet haar baby bewust sterven”

Foto: bert de deken

De correctionele rechtbank in Turnhout heeft de 26-jarige Sofie H. uit Westerlo schuldig bevonden aan kindermoord op haar pasgeboren baby. Ze krijgt daarvoor 15 jaar cel.

De feiten dateren van 13 juli 2014. Sofie was die dag alleen thuis, toen ze beviel van een meisje. Ze beweerde dat het om doodgeboren foetus ging na een zwangerschap van 5 maanden, maar een autopsie wees uit dat het een voldragen en levensvatbare baby was. Het meisje heeft nog 6 à 12 minuten geademd en geslikt na de geboorte. De baby stierf uiteindelijk door verstikking, omdat ze met haar hoofd naar beneden in de wc-pot lag.

Sofie H. heeft altijd beweerd dat ze dacht dat ze een miskraam had, maar de rechtbank gelooft haar verhaal niet. Volgens de rechtbank zijn er voldoende bewijzen dat Sofie H. haar baby gedood heeft. “Het doden moet niet actief gebeuren. Het gaat hier om passieve doodslag. Ze heeft niet gehandeld, om bewust het slachtoffertje te laten sterven”, motiveert de rechtbank, die Sofie nu veroordeelt tot 15 jaar voor de moord op het pasgeboren kind. Volgens deskundigen is er ook een verhoogd risico dat Sofie H. opnieuw een misdrijf zal plegen.

Met voorbedachte rade

De vader van het kind, de toenmalige partner van Sofie H., stelde zich burgerlijke partij tegen de vrouw. Hij vroeg een schadevergoeding van 45.000 euro. Sofie H. had tegen hem gezegd dat ze nog maar vier maanden zwanger was, en dat uit een echo was gebleken dat het kindje een open rug had en een afwijking aan het hoofd. Ze wilde hem voorhouden dat ze een miskraam had gehad, maar de baby bleek perfect volgroeid, zonder enige afwijking.

“Ze raakte dermate verstrikt in haar eigen leugens dat ze geen andere optie meer had dan het kindje te laten sterven. Haar besluit stond minstens vast op het moment dat ze de baby lichtjes heeft opgetild, maar dan in dezelfde positie terug in de wc-pot heeft gelegd.”

Volgens de burgerlijke partij is er duidelijk sprake van moord. “Twee dagen voordien heeft ze op internet nog artikels opgezocht over welke straffen er staan op het verwonden van baby’s.” De speurders gaan er vanuit dat de vrouw in die periode het meisje heeft gedood door haar hoofdje in de toiletpot te houden. Het gerecht meent dat de sms’jes op voorbedachtheid wijzen: moord dus.

De vrouw is intussen bevallen van een nieuw kind, bij een andere partner.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees