Tinder, Trump en Temptation: met deze zoekopdrachten trokken de Belgen het meest naar Google in 2017

Tinder, Trump en Temptation: met deze zoekopdrachten trokken de Belgen het meest naar Google in 2017

Google heeft de meest trending zoekopdrachten van 2017 in België bekendgemaakt. De resultaten geven een inkijk in de denkwereld van de Belgen. “De overzichten van trending zoekopdrachten laten goed zien wat een land het afgelopen jaar heeft beziggehouden,” legt Michiel Sallaets uit, Communications Manager Google Benelux.

In 2017 bleek vooral dat sociale media enorm populair waren. Van Snapchat over Instagram tot Tinder, talloze Belgen richtten zich tot Google om wat meer te weten te komen over de netwerksites. Reality tv maakt eveneens zijn opmars, net als de welbekende presidenten Trump, Macron én Frank Underwood. En het ‘De Slimste Mens’-effect? Dat bestaat wel degelijk.

Top trending zoekopdrachten in België in 2017

Technologie, het blijft een hot topic. Zowel voor zij die niet goed weten hoe ze ermee moeten omgaan, als voor zij die mee willen zijn. De iPhone 8 deed het niet slecht met een vierde plaats - terwijl de iPhone X, het nieuwste paradepaardje van Apple, het moet doen met plaats 13. Daarnaast zijn er nog zekerheden in het leven: het Eurovisiesongfestival blijft ongezien populair, net als de Tour de France en ‘Temptation Island’: voor velen de favoriete guilty pleasure.

 1. Facebook aanmelden/connection
 2. Eurovision 2017
 3. torrent9
 4. iPhone 8
 5. Tour de France 2017
 6. Temptation Island 2017
 7. hd stream
 8. Orange
 9. Secret Story 11
 10. Tui
 11. Hotmail connexion
 12. About you
 13. iPhone X
 14. Stranger Things
 15. Woord snack

‘Wat is...?’

De Vlaming wordt gedreven door nieuwsgierigheid en streeft ernaar de kennis zo goed mogelijk uit te breiden, of het nu gaat om narcisme, autisme of simpelweg de televisieprogrammatie. Vooral de waarde van hun auto houdt Belgen bezig, zeker nu de lage-emissiezone in februari 2017 is ingevoerd. En dan is er nog “doezoe”, een term die we te danken hebben aan Lil Kleine en Boef.

 1. Wat is... mijn auto waard
 2. Wat is... mijn ip
 3. Wat is... er vandaag te doen
 4. Wat is... er op tv
 5. Wat is... Instagram
 6. Wat is... een doezoe
 7. Wat is... PayPal
 8. Wat is... WhatsApp
 9. Wat is... een narcist
 10. Wat is... autisme

(Voor de geïnteresseerden: een doezoe is slang voor duizend euro. We hebben het gegoogled. )

‘Hoe werkt...?’

Belgen vragen zich niet alleen af wat het is, maar ook hoe het werkt. Wat Tinder is, weten we tegenwoordig al, hoe het werkt nog niet. Gelukkig is het nooit te laat om de liefde van je leven te ontmoeten, al moet je dan wel weten hoe Whatsapp werkt om nadien nog eens contact op te nemen met die leuke date. Opvallend: we vroegen ons het voorbije jaar voornamelijk af hoe applicaties werken.

 1. Hoe werkt... Tinder
 2. Hoe werkt... Instagram
 3. Hoe werkt... PayPal
 4. Hoe werkt... WhatsApp
 5. Hoe werkt... Spotify
 6. Hoe werkt... Snapchat
 7. Hoe werkt... Payconiq
 8. Hoe werkt... Euromillions
 9. Hoe werkt... Twitter
 10. Hoe werkt... Netflix

Het ‘Slimste Mens’-effect

Het Eurosongeffect catapulteerde Blanche recht naar de vierde plek. Ze laat zelfs Thuis-idool Bill Barberis achter haar. Heidi Van Tielen dankt haar derde plek aan een opmerkelijk optreden in ‘De Slimste Mens’ (net als Magali Rodriguez Garcia overigens), een stiekem huwelijk en een levensruil met Sam De Bruyn. De eerste plek gaat evenwel naar de koningin van ‘De Slimste Mens 2017’: Dalilla Hermans.

 1. Dalilla Hermans
 2. Magali Rodriguez Garcia
 3. Heidi Van Tielen
 4. Blanche (Ellie Delvaux)
 5. Bill Barberis
 6. Anne-Laure Decadt
 7. Sandra Bekkari
 8. Isabelle A
 9. Goedele Wachters
 10. Romanie Schotte

Trending internationale persoonlijkheden in 2017

Ook de internationale actualiteit wist de Belgen te interesseren. Zodra er iets opmerkelijk gebeurde, besloten ze zich uit te leven op Google. De stuntzege van Macron, het eerste volledige ‘year in office’ van vastgoedmagnaat Donald Trump, de knieval van fictief president Frank Underwood, de man die Catalonië in vuur en vlam zette, de geliefde Linkin Park-zanger die zichzelf van het leven beroofde… Er waren genoeg gebeurtenissen en schandalen die ervoor zorgden dat de oorzaak van de #MeToo-hashtag, Harvey Weinstein, ‘slechts’ op de achtste plaats belandde.

 1. Donald Trump
 2. Emmanuel Macron
 3. Kevin Spacey
 4. Chester Bennington
 5. Charles Puigdemont
 6. François Fillon
 7. Brigitte Macron
 8. Harvey Weinstein
 9. Mireille Darc
 10. Patricia Paay

Meest trending ministers van de regering in 2017

In eigen land bleken politici eveneens allesbehalve onbesproken. Stemmenkanon Maggie De Block moest nipt de duimen leggen voor Theo Francken, terwijl Eerste Minister Charles Michel de meest trending Waalse politicus was.

Op Vlaams niveau zijn het Hilde Crevits, Ben Weyts en Liesbeth Homans die meest trending zijn dit jaar, terwijl het in Wallonië Willy Borsus, Carlo Di Antonio en Pierre-Yves Jeholet die het meest over de tong gingen. In Brussel zijn de meest trending politici Celine Fremault, Pascal Smet en Didier Gosuin.

 1. Theo Francken
 2. Maggie De Block
 3. Zuhal Demir
 4. Charles Michel
 5. Kris Peeters
 6. Jan Jambon
 7. Alexander De Croo
 8. Koen Geens
 9. Didier Reynders
 10. Steven Vandeput
 11. Johan Van Overtveldt
 12. Daniel Bacquelaine
 13. Marie-Christine Marghem
 14. Pieter De Crem
 15. Philippe De Backer

Het volledige overzicht van de Belgische trending zoeklijsten is online terug te vinden via trends.google.be/2017.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees