Denk jij ook dat er iemand mee profiteert van je Netflix-abonnement? Zo kan je het checken

Denk jij ook dat er iemand mee profiteert van je Netflix-abonnement? Zo kan je het checken

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Soms het gevoel dat je niet de enige bent die gebruikmaakt van je Netflix-abonnement? Dat kan goed zijn. Een ver familielid, je ex-lief, een oude kotgenoot, ze hadden allemaal ooit je wachtwoord. Het kan zijn dat ze nog stiekem meekijken zonder dat je het weet. Er is echter een manier om te checken of dat het geval is, zo schrijft Mashable.

Het hoeven niet altijd profiteurs te zijn, die mee gebruikmaken van een Netflix-account. Wie betaalt om naar die streamingsdienst te kunnen kijken, kan immers zelf enkele extra mensen toevoegen aan het account. Op die manier kiest de eigenaar van het abonnement er bewust voor om iemand toegang te geven. Dan is er uiteraard geen probleem.

Profiteren

Maar soms kijken er ook andere mensen mee, zonder dat de eigenaar van het account het weet. Niet fijn natuurlijk, want zo profiteren ze van een “gratis abonnement”, terwijl de eigenaar de kosten moet maken. Daarnaast is het ook een inbreuk op de privacy. De streamingsdienst heeft immers heel veel persoonlijke informatie over jou. Wat je kijkt, wanneer je dat doet en welke reeksen je favorieten zijn, zegt veel over jouw karakter. Die specifieke dingen wil je misschien niet meer met je ex-lief of je voormalige kotgenoot delen.

De oplossing is uiteraard simpel: verander geregeld je wachtwoord. Dan weet je echter niet wie nu precies mee profiteert van jouw betaald account. Met deze stappen kan je dat toch te weten komen.

  • Ga naar jouw instellingen. Naast jouw naam rechtsbovenaan staat er een pijltje waarna je een menu krijgt waar je ‘Account’ kiest.
  • Onder “mijn profiel” klik je op “kijkactiviteit”. Als je verder gaat naar “Recente toegang tot account bekijken” dan krijg je heel veel informatie over de momenten waarop jouw Netflix-account gebruikt werd (onder andere de datum, de locatie, de het IP-adres en het type apparaat waarmee gekeken is).

Basis detectivewerk

Dan kan het detectivewerk beginnen. Haal eerst en vooral je eigen IP-adres uit de lijst. (Geen idee welk dat is? Dat kan je eenvoudig ontdekken via deze website.) Zie je een land staan in de opsomming waarin je in geen jaren bent geweest? Dan is je account gehackt vanuit die locatie. Staat er bij de apparaten een ‘iPhone’ of een ‘Smart-TV’, maar heb je zo geen elektronica? Dan kan je eens luisteren of één van je familieleden of vrienden die dat wel hebben, stiekem nog meekijken op je account.

Toch kan de kijker je ook te slim af zijn. Er zijn immers enkele trucjes om onder de radar te kunnen blijven. Zo kan je immers elke “kijkactiviteit” verwijderen met het kruisje achter de titel. Op die manier zal Netflix ook geen andere series in dezelfde stijl suggereren, waardoor er niemand merkt dat er plots wel heel veel naar “horror” of “romantische komedies” wordt gekeken.

Hoe het ook zij, vaak helpt het dus om je wachtwoord aan te passen. Een tip die je best ook toepast bij eender welk ander wachtwoord dat je ooit aan iemand hebt gegeven, die daar nu geen zaken meer mee heeft.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees