Seks & Relaties

Waarom vrouwen vallen voor gespierde mannen

Waarom vrouwen vallen voor gespierde mannen

Foto: Shutterstock

Vrouwen voelen zich meestal aangetrokken tot mannen die er sterk (lees: gespierd) uitzien. Dat blijkt uit een nieuw, kleinschalig Australisch onderzoek aan de Griffith University in Queensland.

Een team wetenschappers vroeg zich af wat vrouwen aantrekkelijk vinden bij het andere geslacht. Daarom nodigden de vorsers 160 dames uit voor een rondje foto’s kijken. Daarop waren mannen vanaf hun (ontbloot) torso te bewonderen. De dames moesten de heren telkens beoordelen op hun ogenschijnlijke kracht en hun aantrekkelijkheid.

Groot en sterk

Wat blijkt? Ruim zeventig procent van de deelneemsters verkiezen een man met gespierde armen en een gestroomlijnd bovenlijf omdat die in hun ogen sterk lijken. De resultaten tonen ook aan dat sterk ogende mannen bij het groepje van meest aantrekkelijke heren horen. Extra analyse toont aan dat de vrouwelijke deelnemers ook vaker een boontje hebben voor een grote man.

Oud paringsritueel

De auteurs van het onderzoek concluderen dat ‘voorouderlijke aanwijzingen van het vechtvermogen van een man’ de aantrekkelijkheid een aanzienlijke boost geeft. Volgens hen linken veel dames het fysieke voorkomen aan oude paringsrituelen, waarbij ze partners uitkiezen die ze in staat achten om voor hen te zorgen. “We zijn niet verrast omdat vrouwen de voorkeur geven aan fysiek sterk ogende mannen, maar wel omdat dat het effect zo sterk is. Uit onze cijfers blijkt dat geen enkele dame de voorkeur geeft aan mannen met meer vrouwelijke lichaamseigenschappen”, zegt hoofdonderzoeker Aaron Sell.

Klein is ook fijn

Mannen die niet groot zijn, hoeven echter niets te vrezen. Een recent onderzoek van datingsite Match.com wees uit dat vrouwen zich net meer aangetrokken voelen tot kleine mannen. Een studie aan de universiteit van Pennsylvania claimt dan weer dat kale mannen aantrekkelijker worden bevonden als heren met een weelderige haardos. Anders gezegd: als je klein, kaal en een beetje gespierd bent, lig je dus ook goed in de markt.

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees