Veroordeelde cafébaas krijgt hulp van trouwe klanten: “Zij willen mijn boete betalen”

Veroordeelde cafébaas krijgt hulp van trouwe klanten: “Zij willen mijn boete betalen”

Op de eerste dag van zijn spaaractie zamelde cafébaas Dirk Vlaeminck al meer dan 100 euro in. Foto: hls

Herzele -

De correctionele rechtbank van Oudenaarde heeft cafébaas Dirk Vlaeminck van het populaire café Torengalm uit Herzele veroordeeld tot een maand sluiting en 3.000 euro boete wegens overtreding van het rookverbod. “Maar ik was toch al van plan een vakantie te boeken en mijn klanten helpen de boete te betalen”, reageert hij.

“Ik verwachtte al geruime tijd een forse straf voor het vroegere rookgedrag in mijn café”, zegt Dirk Vlaeminck. “De eerste overtredingen werden vastgesteld in 2010 en pas nu is er uitspraak. We hebben de veroordeling zolang mogelijk kunnen tegenhouden maar deze keer was er geen houden meer aan. Ik aanvaard de straf en voortaan is roken in de gelagzaal verboden. Dat gebeurt nu in een apart ingerichte rookruimte.”

Bittere pil

Die maand sluiting noemt Vlaeminck “een bittere pil”. “Maar als ik zelf mag kiezen, plan ik die sluiting rond Pasen. Ik was toch al van plan om dan eens een leuke vakantie te boeken. Wat die drieduizend euro boete betreft: die gaan mijn klanten betalen, verzekeren ze zelf. Onder de vorm van een ‘rookbox’ plaatste ik een spaarpotje in de rookruimte waar de klanten bij een sigaretje met plezier iets instoppen. Op de eerste dag zie ik hier al een pak munten en bankbriefjes van tien en twintig euro in zitten, in totaal veel meer dan honderd euro. Ikzelf spaar nu ook op mijn rookuitgaven: vroeger rookte ik twintig sigaren per dag, nu nog amper twee.”

Zes overtredingen

De rechter uit Oudenaarde was niet mals voor cafébaas Vlaminck. Inspecteurs noteerden al zes keer overtredingen met als spreekwoordelijke druppel de controle van februari dit jaar. De inspecteurs troffen op alle tafels asbakken aan en aan de toog zaten klanten rustig te paffen. De cafébaas probeerde nog uit te leggen dat het café toen eigenlijk gesloten was en dat er privé werd gerookt maar daar trapten de ambtenaren niet in.

“Ik baat al 38 jaar dit bruine café uit en ik heb een trouw cliënteel, van wie velen graag een sigaretje komen roken. Het was dus niet makkelijk om het rookverbod door te drukken. Nu beseffen de klanten dat de wetgeving streng wordt gecontroleerd en ze respecteren het verbod. Ze paffen nu in een gezellige, verwarmde ruimte en helpen met plezier de zware boete betalen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees