Aantal extremisten in radicaliseringsvleugel Hasseltse gevangenis bijna verdrievoudigd

Aantal extremisten in radicaliseringsvleugel Hasseltse gevangenis bijna verdrievoudigd

De gevangenis van Hasselt Foto: Raymond Lemmens

Hasselt -

Er zitten momenteel acht extremisten opgesloten in de radicaliseringsvleugel van de Hasseltse gevangenis. Dat meldt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van de FOD Justitie. In juni vorig jaar zaten er amper drie haatpredikers in de speciale vleugel. Naast Hasselt heeft ook de gevangenis van Itter een specifieke radicaliseringsafdeling. Beide afdelingen hebben samen een capaciteit van 40 plaatsen.

In de gespecialiseerde afdeling zitten gedetineerden die een ernstig risico vormen op het vlak van radicalisering en zich (verder) engageren in een gewapende strijd vanuit ideologische motieven. De bijzondere afdeling werd in april vorig jaar in het leven geroepen. Het gevangeniswezen wil op die manier extremisten apart houden van de andere gevangenen en verhinderen dat ze hen zouden besmetten met hun extreme geloof. Voor de afdeling werden zowel de directie, de psychosociale dienst als de bewakers opgeleid.

Amper acht extremisten in een afdeling met een veel grotere capaciteit, dat lijkt weinig. “Cijfermatig klopt dit”, klinkt het. “We opteren er echter bewust voor om niet alle gedetineerden met een radicaal profiel, zoals bijvoorbeeld leiders en volgers, samen te plaatsen. We kiezen er voor om leiders, ideologen en charismatische figuren te scheiden van kwetsbare gedetineerden. Ervaringen in de Franse gevangenissen bevestigen namelijk het risico van het samen plaatsen van diverse radicale, dan wel extremistische profielen.”

Naast Hasselt en Itter werden vijf andere gevangenissen aangeduid als ‘satellietgevangenis’, zonder ze een specifieke capaciteit toe te wijzen. Dat zijn de gevangenissen van Brugge, Gent, St-Gillis, Andenne en Lantin.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees