Muzikale ochtend voor schoolgaande jeugd

FOTO. Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen laat kinderen kennismaken met Peter en de Wolf

De vos is nog maar pas uit het Jeugd- en Gemeenschapscentrum verjaagd, en daar verschijnt al de wolf. Niet die uit het Reynaertverhaal, maar die van 'Peter en de wolf', het muzikaal sprookje van Sergei Prokofiev. De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen - een van de drie orkesten van Defensie - zorgde voor een boeiende educatieve woensdagvoormiddag voor 350 kinderen van de vierde en vijfde klassen van de lagere scholen van Destelbergen en Heusden.

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, het was best iets indrukwekkend voor de honderden leerlingen van het vierde en vijfde leerjaar in het Jeugd- en Gemeenschapscentrum, dat meer dan afgeladen vol zat. Niet alleen de dames en heren militairen in piekfijn uniform - altijd goed voor een tikkeltje plechtstatigheid - maar ook de aanpak dwong respect af: op een vrolijke en vaak speelse manier kregen de bezoekers tekst en uitleg bij de meeste instrumenten vooraleer het muzikaal sprookje met meesterverteller Guido Smeyers op het podium losbarstte. De piccolo, de schuiftrombone, de hoorn of de bastuba: ze hebben vanaf nu geen geheimen meer voor de lagereschoolkinderen die duidelijk goed voorbereid waren op wat ze te zien en te horen zouden krijgen.

"We hebben er met het harmonieorkest al uitvoeringen opzitten in Eeklo en Sint-Niklaas. Volgende week zijn we twee keer te gast in De Centrale in Gent. Telkens zitten we ook samen met de leerkrachten om ervoor te zorgen dat de jongeren al wat feedback krijgen", vertelde provinciaal commandant Audenaert. "Je zal merken dat de kinderen enorm mee opgaan in het geheel. Zo spelen we bij de start altijd traditiegetrouw de Brabançonne, en er zijn zelfs kinderen die uit volle borst meezingen." Gezongen werd er in het JGC net niet, maar de meesten wisten wel welke houding ze zich moesten aanmeten bij het volkslied. Burgerzin, het staat natuurlijk in de eindtermen van het onderwijs. 

Na een educatief onderhoudend moment rolde het sprookje van "Peter en de Wolf" zich tekstueel en vooral muzikaal af voor de ogen en de oren van de schoolbevolking, met het kenmerkende instrument bij elk personage. "Ik ben zeker dat jullie met een blij en goed gevoel deze middag naar huis zullen gaan", klonk het voor aanvang. Een belofte die zonder twijfel werd ingelost na een fijne muzikale voormiddag met de dames en heren van Defensie, die we eens van een andere kant leerden kennen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio