Basisschool krijgt gloednieuwe schoolgebouwen: “Feestzaal is er voor de hele gemeente”

Basisschool krijgt gloednieuwe schoolgebouwen: “Feestzaal is er voor de hele gemeente”

Directeur Isabelle Kumps trotseert het gure weer om haar nieuwe school in Het Veldeke voor te stellen. Foto: dkr

Huldenberg -

Op de oude site van gemeentelijke basisschool De Letterboom komen een nieuwe school, een sporthal en een feestzaal. Die laatste twee zalen zijn niet alleen bedoeld voor de leerlingen van De Letterboom, ze worden voor alle bewoners opengesteld.

Het bouwproject zou voltooid worden rond Pasen. Drie jaar geleden was GBS De Letterboom reeds gevestigd in Het Veldeke aan de Leuvensebaan, maar dat gebouw is volledig platgegooid. In de plaats komt er nu een nieuwe, moderne leeromgeving. “Ons oude gebouw was aan een grondige renovatie toe,” getuigt directrice Isabelle Kumps. “Of een volledige vernieuwing, in dit geval. We krijgen nu veel meer ruimte, en al onze faciliteiten liggen vlakbij. De refter en de sporthal zijn nu samen op één plaats. Dat was vroeger niet het geval. We gaan er nu enorm op vooruit.”

Refter wordt na schooltijd feestzaal

Naast de school zijn ook een paar andere faciliteiten in de maak. “We bouwen een nieuwe sporthal en een feestzaal, die tijdens de schooluren dienst doet als refter”, zegt schepen van Onderwijs Marc Verheyden (CD&V). “De feestzaal wordt in de weekends opengesteld als gemeenschapscentrum, ter vervanging van Zaal Ter Dijle. Wat er met de oude feestzaal gebeurt moeten we nog beslissen. De Sporthal kan ook gebruikt worden door lokale sportverenigingen.”

Naast de school bouwt vereniging Elk Zijn Huis een aantal sociale appartementen. “Voor de veiligheid van de kinderen willen we een nieuwe parking aanleggen in de schoolomgeving, maar we moeten nog uitzoeken waar”, zegt de schepen. “Het lijkt ons geen goed idee die aan te leggen bij de nieuwe sociale woningen, want dat creëert te veel verkeersdrukte voor de buurtbewoners. Daar zoeken we nog een oplossing voor. Hoe dan ook, de huidige Kiss & Ride is veel te klein. Verder kan het dat we van Het Veldeke een eenrichtingsstraat maken, voor de veiligheid van de kinderen.”

Verhuis van drie jaar

Aan de nieuwe school hangt een prijskaartje van 6.640.000 euro, waarvan 2.440.000 euro door de Vlaamse overheid werd gesubsidieerd. In totaal is gemeentelijke basisschool De Letterboom drie jaar moeten verhuizen voor de verbouwingswerken. “De eigenlijke werken duurden 18 maanden. We hebben wat meer tijd nodig gehad omdat een van de aannemers tijdens de werken een procedure heeft aangespannen”, verklaart de schepen.

Momenteel is De Letterboom nog steeds gehuisvest op het domein van het Keyhof in de Stroobantsstraat. “Een prachtige tijdelijke locatie, maar we verlangen nu echt wel naar het comfort van ons nieuw gebouw”, aldus directrice Kumps. “De leerkrachten, ouders, leerlingen en ikzelf zijn erg gelukkig dat dit project eindelijk gerealiseerd kan worden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio