Gentse afdeling hakt knoop door over Kamervoorzitter

N-VA zet Bracke op z’n plaats: de voorlaatste op de lijst

N-VA zet Bracke op z’n plaats: de voorlaatste op de lijst

Foto: Bart Dewaele

Gent -

De Gentse N-VA is het gedraal van Siegfried Bracke beu. Op een vergadering gisteravond ­besliste het afdelingsbestuur dat hij in het beste geval op de voorlaatste plaats aanspraak kan maken en dat hij daarover snel moet beslissen. Lijsttrekster Elke Sleurs zal daarover vandaag ook samenzitten met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Geen tweede plaats, geen lijstduwer. Siegfried Bracke kan fluiten naar de plaatsen waar hij nog op hoopte sinds hij eerder dit jaar moest aftreden als lijsttrekker. De Gentse N-VA-afdeling besliste gisteravond dat alleen de voorlaatste plaats nog een optie is voor Bracke. Zo niet doet ze het zonder hem. Lijsttrekster Elke Sleurs zit daar vandaag ook over samen met nationaal N-VA-voorzitter Bart De Wever. De afdeling wil immers zo snel mogelijk duidelijkheid. Afgelopen weekend verklaarde de Kamervoorzitter nog dat hij “eraan dacht om niet meer mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen”. Maar een definitief antwoord, waarop lijsttrekker Elke Sleurs al maanden hoopt, was dat niet.

Te veel eer

In november had Bracke Sleurs zelf nog een deadline gegeven, zo valt te horen binnen de Gentse N-VA. Tegen uiterlijk eind vorige maand wilde hij weten of hij de tweede plaats kon krijgen, ofwel lijstduwer mocht worden. Maar voor Sleurs was het naar verluidt al sinds de zomer een uitgemaakte zaak dat geen van die twee een optie was. Ze zou Bracke daar toen ook al van op de hoogte gebracht hebben.

Op plaats twee dreigde Bracke haar qua voorkeurstemmen te overvleugelen. De lijstduwersplaats, die bij het kartel van SP.A-Groen gereserveerd is voor aftredend burgemeester Daniël Termont, zou dan weer te veel eer geweest zijn voor Bracke, zo klinkt het. Europees Parlementslid Helga Stevens zal net zoals in 2012 de N-VA-lijst duwen. Zij draait achter de schermen ook al een tijd mee in de ploeg rond Sleurs.

Dat begin deze week gemeenteraadslid Isabelle Declercq en Kamerlid Peter Dedecker plots allebei onverwacht aankondigden dat ze geen kandidaat meer zullen zijn, maakte de lijstvormingskwestie alleen maar pijnlijker. “De discussie rond Brackes positie verlamt ons allemaal”, zegt een bestuurslid dat anoniem wil blijven. “Ons programma ligt klaar, maar het kan niet gelanceerd worden zolang alle aandacht naar de Kamervoorzitter gaat. Hij moet nu kleur bekennen.”

Bracke zelf was gisteren op de vergadering niet aanwezig. Hij bleef in de Kamer om daar de begrotingsbesprekingen tot in de late uurtjes in goede banen te leiden. Hem stoutweg laten weten dat hij niet meer welkom was op de lijst, was voor de meeste bestuursleden een brug te ver. “Maar het was ook niet de bedoeling dat hij nog tussen de eerste vijf of tien kandidaten zou staan”, zo klinkt het. Dus laat N-VA Gent Bracke de keuze: “Hij is nog welkom, maar dan enkel op de voorwaarden die wij hebben afgesproken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees