BADMINTON - Lise Jaques duikt de top 100 binnen na tornooiwinst in Bulgarije en Wales

“Ik ben met badminton opgegroeid”

© rr

Lise Jaques wil in het badmintonwereldje gestaag hogerop. De negentienjarige speelster uit Wezemaal specialiseert zich in de dubbelspel. Met haar partner Flore Vandenhoucke maakte ze dit jaar zowaar een sprong naar de top 100 van de wereldranglijst.

WILLY GOOSSENS

“Ik ben eigenlijk met badminton opgegroeid”, vertelt Lise Jaques.

“Als kind trok ik geregeld met mijn ouders mee naar een recreatieve club in het Leuvense. Toen ik zeven was, sloot ik ook bij een club aan. Dat was toen Blauwput, daarna stapte ik over naar Dijlevallei alvorens ik vier jaar geleden bij W&L aanbelandde. Om studies en sport perfect te combineren, heb ik mijn humaniorajaren in het internaat van de Topsportschool afgewerkt, de eerste graad in Mortsel, daarna in Wilrijk. Onder leiding van mijn sportleerkrachten besteedde ik dagelijks vier uur aan de training. Bij W&L werd ik uiteraard ook goed opgevangen door gewezen nationale kampioenen als Nathalie Descamps en Wouter Claes.”

Na de humaniora startte Lise in Leuven de studies kinesitherapie.

“Dat was natuurlijk eventjes aanpassen. Zo heb ik het eerste jaar maar de helft van mijn studiepunten opgenomen. Intussen ben ik het al gewoon om in beide werelden naar behoren te fungeren. Daarbij ondervond ik snel dat ik meer kansen op progressie had in het dubbelspel, zowel bij de vrouwen als in het gemengd-dubbel. Met Flore Vandenhoucke ben ik intussen in de top 100 van de wereldranglijst gedoken.”

“In 2018 is het de bedoeling om nog een veertig plaatsen op te schuiven. In het gemengd is Freek Golinski nu mijn dubbelpartner.”

Om internationaal vooruitgang te boeken, moeten er uiteraard belangrijke tornooien worden gespeeld.

“Het lijstje Europese landen van dit jaar met Portugal, Frankrijk, Denemarken, Letland, Slovenië oogt indrukwekkend. Meer nog, vorige maand werd zowel in Bulgarije als in Wales het hoogste podium gehaald. Tussendoor speelt Lise Jaques nog in de Franse competitie, meer bepaald in Aire-sur-la-Lys, waar ze jaarlijks tien speeldagen aan het werk is.

“Dat betekent ook dat er me naast de sport en de studies amper nog vrije tijd rest. Maar ik heb het er voor over. In de topsport kan je geen half werk doen. Zo begint mijn internationale agenda van 2018 zich stilaan te vullen. Zwitserland en Spanje zijn de eerstvolgende opdrachten.”

Al die opdrachten kunnen inderdaad niet met succes uitgevoerd zonder een stevige trainingsbagage.

“Dat klopt. In de periode zonder competitie wordt er vooral aan de fysieke conditie gewerkt. Daarbij staat ook duurloop op het programma. Eens de wedstrijden op volle toeren draaien, wordt er meer aandacht geschonken aan de tactische en technische aspecten.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs