Razende Tony Martin is genadeloos voor Froome: “Geniet hij van een beschermde status?”

Razende Tony Martin is genadeloos voor Froome: “Geniet hij van een beschermde status?”

Foto: Photo News

Na de dopingplas van Chris Froome op woensdag regende het reacties. Van kenners, van wielerliefhebbers… maar behalve een korte, afwachtende reactie van Vincenzo Nibali bleef het ijzingwekkend stil. Tony Martin is de eerste profrenner die openlijk reageert op het voorval, op Facebook schuwde hij de kritiek op Chris Froome, Team Sky en de UCI niet. “Waarom geniet hij van een beschermde status?”, klinkt het.

LEES OOK: Nibali twijfelt aan uitleg van Froome

Froome reageert op positieve test: “Ik doe het al tien jaar zo”

Wat gebeurde er eigenlijk allemaal in de loodzware derde week van de Vuelta?

“Ik ben razend”, begint Tony Martin zijn lijvige Facebookpost. “Er wordt zeker een dubbele standaard gehanteerd in de zaak-Chris Froome. Andere atleten worden meteen geschorst na een positieve test. Maar hij en zijn team krijgen de tijd van de UCI om zich te verdedigen. Ik ken geen enkele soortgelijke zaak waar dat zo werd aangepakt. Dit is een schande. Hij had niet eens meer mogen deelnemen aan het WK (waar hij derde werd, red.)”, vindt de Duitser van Katusha.

“Niet enkel het publiek, maar ook ik heb de indruk dat er afspraken gemaakt worden achter de schermen. Dat er akkoorden worden gesloten en manieren worden gezocht om toch nog onder deze zaak door te kunnen komen. Genieten hij en zijn team misschien van een beschermde status?”

“Dit is een grote klap voor het moeilijke gevecht tegen doping. Daar ben ik, samen met renners als Marcel Kittel, één van de voorvechters van. We hebben een consequente en een transparante aanpak van de UCI nodig. Wat hier gebeurt, dat is daarentegen inconsequent, niet-transparant en oneerlijk.”

Corrigeer