Belgische triatlonteams versterken zich met internationale toppers

Belgische triatlonteams versterken zich met internationale toppers

Romain Guillaume

Ook in het triatlon heerst dezer dagen de transferkoorts. Zo kondigde het Itzu Tri Team, het professionele triatlonteam van coach Luc Van Lierde, donderdag de versterking aan van 2 internationale toptriatleten: de Fransman Romain Guillaume en de Brit Colin Norris. Guillaume komt over van het eveneens Belgische BMC-Vifit Sport Pro Triathlon Team dat op zijn beurt de komst van de Amerikaan Chris Leiferman bekend maakte.

Sinds de oprichting van het sportieve droomproject van CEO en team manager Koen Janssen en coach Luc van Lierde begin 2017 is het Itzu Tri Team klaar om in 2018 een nieuwe stap vooruit te zetten. In zijn eerste jaar won de Itzu-ploeg de Ironman Maastricht, de Ironman 70.3 Luxemburg en het Nederlands Kampioenschap 70.3. Voor volgend jaar mikt het hoger. Vandaar de versterking met de Fransman Romain Guillaume en de Brit Colin Norris.

Romain Guillaume brak in 2012 volledig door als triatleet toen hij de 70.3 Mont-Tremblant op zijn naam schreef. In 2014 eindigde hij 10de in de Ironman op Hawaii en in 2017 was hij de winnaar in de Ironman 70.3 Zuid-Afrika en de Ironman van Maleisië. Dat deed hij in het shirt van het eveneens Belgische BMC-Vifit Sport Pro Triathlon Team.

Belgische triatlonteams versterken zich met internationale toppers
Colin Norris

Met de Brit Colin Norris heeft het Itzu Tri Team nu één van de snelste lopers over de 70.3 afstand in haar rangen. Norris finishte de voorbije jaren verschillende keren op het podium in 70.3 Ironmans in de UK. De 70.3 afstand is mede dankzij zijn voorgeschiedenis als lange afstandloper zijn specialisatie, en daarmee hoopt hij volgend seizoen vaak te schitteren in verschillende halve Ironmans.

Met de komst van Guillaume en Norris krijgt de ploeg van coach Luc Van Lierde er een pak ervaring bij. “Onze talenten kunnen ongetwijfeld veel opsteken van Colin en Romain”, vertelt Luc Van Lierde. “Beide atleten hebben al veel triatlonwatertjes doorzwommen, en weten hoe ze het verschil kunnen maken op hun terrein. We zijn dan ook erg fier dat we hen mogen verwelkomen in het Itzu Tri Team.”

Naar volgend jaar toe is ook team manager Koen Janssen ambitieus. “We beschikken nu over een zeer gevarieerde ploeg met jonge en ervaren talenten. Dankzij de professionele sportieve omkadering voor de atleten, hopen we in 2018 op een paar mooie overwinningen in nationale en internationale wedstrijden. Met als kers op de taart de Ironman in Hawaii waar we hopelijk met 1, misschien meerdere, atleten kunnen meedingen naar een mooie plaats in de top tien”. Met de komst van Guillaume en Norris bestaat het Itzu Tri Team uit 7 triatleten: Romain Guillaume (Fra), Colin Norris (GBR), Ruben Geys (Bel), Kenneth Vandendriessche (Bel), Martijn Dekker (Ned), Amber Rombaut (Bel) en Saleta Castro (Spa). De Belgische Alexandra Tondeur verlaat het team.

Amerikaanse versterking voor BMC-Vifit Sport Pro Triathlon Team

Belgische triatlonteams versterken zich met internationale toppers
Bart Aernouts krijgt er een Amerikaanse ploegmakker bij Foto: EPA

Het BMC-Vifit Sport Pro Triathlon Team, opgericht door Bart Verhaeghe, verliest dus Romain Guillaume, maar versterkt zich met de Amerikaan Chris Leiferman. Die won onder meer de Ironman van Mont Tremblant in 2016 en pakte die jaar de zege op de Ironman 70.3 in Oceanside. Leiferman is de eerste Amerikaan ooit in het team, dat acht atleten uit zeven verschillende landen telt. Bart Aernouts is de enige Belg.

“Het is onze ultieme ambitie om een van de volgende jaren de Iroman van Hawaï te winnen”, stelt CEO Bob De Wolf. “Ik weet dat het héél ambitieus klinkt, maar uiteindelijk geloof ik er sterk in dat we er het materiaal, de partners en de kwaliteit voor hebben om dat te realiseren. Emma Pallant werd tweede op het voorbije WK Ironman 70.3 en Liz Blatchford stond al twee keer op het podium in Hawaï. Afgelopen jaar pakten we 23 zeges - waaronder de Challenge Roth, de Ironman Lanzarote en de Ironman Malaysia - en 39 podiumplaatsen.”

Het BMC-Vifit Sport Pro Triathlon Team zal in 2018 bestaan uit de volgende acht atleten: : Bart Aernouts (Bel), Liz Blatchford (Aus), Will Clarke (GBR), Maurice Clavel (Dui), Chris Leiferman (USA), Patrik Nilsson (Zwe) Emma Pallant (GBR) and Ronnie Schildknecht (Zwi).

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.