Open Vld, Groen en m+ trekken opnieuw samen naar de kiezer in Mechelen

Open Vld, Groen en m  trekken opnieuw samen naar de kiezer in Mechelen

Burgemeester Bart Somers (centraal) wordt lijsttrekker, Kristof Calvo (links) lijstduwer Foto: BELGA

Mechelen -

Voor de derde keer komt er één lijst in Mechelen die Open Vld, Groen en m+, een groep onafhankelijken, samenbrengt in Mechelen. De drie kiezen voor het project ‘Voor Mechelen’ en willen los van nationale partijpolitiek het succesverhaal van Mechelen verderzetten. De partijafdelingen van Open Vld en Groen stemden woensdagavond unaniem voor de vernieuwde samenwerking.

De lijst krijgt geen specifieke naam maar zal als ‘Vld, Groen en m+’ op de kieslijsten staan. Burgemeester Bart Somers (Open Vld) wordt lijsttrekker, Kristof Calvo (Groen) wordt lijstduwer. De andere 41 plaatsen op de lijst worden als volgt verdeeld: 19 voor Open Vld, 14 voor Groen en 8 voor m+. De rol van de lijst is het DNA van de stad verder uitdragen. “Er wordt overal teveel gepolariseerd en gesproken over welke verschillen er zijn, wij willen net verenigen en de krachten bundelen”, zegt Bart Somers. “De herwonnen fierheid die de Mechelaars hebben over hun stad zorgen ervoor dat veel mensen de handen uit de mouwen willen steken voor Mechelen.”

De ‘roze’ draad in het verhaal wordt ‘Voor Mechelen’, onder welke noemer de campagne zal gevoerd worden. “Het nieuws van onze samenwerking is misschien geen grote verrassing maar we gaan wel voor een inhoudelijke vernieuwing zorgen”, zegt Kristof Calvo. “Vandaag starten we nog niet met de kiescampagne maar gaan we wel op zoek naar minstens 250 Mane-makers, mensen die vanuit hun organisatie of vereniging onze ogen en oren worden en mee willen werken aan ons programma.”

Dat programma is nog niet opgesteld maar zeker is dat gewerkt wordt rond zes uitdagingen: Mechelen moet een kansenfabriek worden voor Vlaanderen. Daarnaast moet leefbaarheid in de stad centraal blijven staan en moet het een stad ik beweging blijven. “Wij hebben de ambitie om dé fietsstad van Vlaanderen te worden, deelwagens meer in te zetten, het autoluw gebied uitbreiden, openbaar vervoer beter op de noden van de Mechelaars afstemmen”, aldus Somers. Ook moet betaalbaar wonen een werkpunt blijven, moet Mechelen een totaalbelevenis worden en is de boodschap ‘allemaal Mechelaars’ enorm belangrijk. “Mechelen als inclusieve stad, waar iedereen zijn rol speelt en meetelt, dat is belangrijk”, vult Calvo aan.

De stadslijst wil naar de toekomst kijken en niet enkel teren op successen uit het verleden. Zodra de minstens 250 Mane-makers gevonden zijn, is het de bedoeling om jaarlijks een groot stadscongres te organiseren.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio