KAART. Ontdek hier hoe de prijs van elektriciteit en gas verandert in uw gemeente

KAART. Ontdek hier hoe de prijs van elektriciteit en gas verandert in uw gemeente

Foto: Hollandse Hoogte / Stijn Rademaker

Elektriciteit wordt volgend jaar iets goedkoper, aardgas mogelijk iets duurder voor Vlaamse gezinnen en kmo’s. Dat blijkt uit de nieuwe distributienettarieven die de Vreg donderdag heeft vrijgegeven. De regulator verwacht dat de totale energiefactuur voor gezinnen volgend jaar zal dalen. Bekijk onderaan wat verandert in uw gemeente.

De distributienettarieven - de tarieven voor de aanleg en het onderhoud van de netwerken voor het vervoer van energie - gaan volgend jaar licht omlaag voor stroom: met gemiddeld 17 euro per jaar voor de gezinnen, en met 212 euro voor kmo’s. Voor aardgas gaan ze licht omhoog: met gemiddeld 6 euro per jaar voor de gezinnen en met 14 euro per jaar voor de kmo’s.

Wat betekent dit voor de totale factuur? Voor elektriciteit gaat het om een daling. De distributienettarieven zijn goed voor de helft van de totale factuur, en ook de Turteltaks van zowat honderd euro is afgeschaft. De enige onbekende is de prijs van de grondstof elektriciteit. Maar het is onwaarschijnlijk dat die kostprijs zo zal stijgen dat ze de dalingen van de andere componenten zal tenietdoen.

Voor aardgas is de uitkomst minder duidelijk. De distributienettarieven gaan wel licht omhoog, maar het is nog niet duidelijk hoeveel de pure aardgasprijs zal bedragen.

Maar, zo stelt de Vreg, “we verwachten dat de totale energiefactuur van gezinnen in Vlaanderen die zowel elektriciteit als aardgas verbruiken, zal dalen vanaf 1 januari 2018”.

Ontdek hier wat er verandert in uw gemeente:

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees