61ste edite Gent Festival van Vlaanderen van 15 september tot en met 6 oktober 2018

Gouverneur Jan Briers nieuwe voorzitter Gent Festival van Vlaanderen

Gouverneur Jan Briers nieuwe voorzitter Gent Festival van Vlaanderen

Foto: Frederiek Vande Velde

Gent - Gouverneur Jan Briers is de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Gent Festival van Vlaanderen. Jan Briers volgt ereburgemeester Frank Beke op. Beke zelf wordt ere-voorzitter. Jan Briers, die voor alle duidelijkheid gouverneur blijft, keert daarbij op een bepaalde manier terug naar zijn vroegere leefwereld. Het was zijn vader professor Jan Briers Senior die aan de grondslag lag van het Festival van Vlaanderen, en Jan Briers jr volgde hem op, tot hij gouverneur werd.

 Ondertussen zijn ook de data van de 61ste editie bekend. Gent Festival van Vlaanderen start op 15 september met OdeGand en eindigt met een feestelijk slotconcert op 6 oktober 2018.

Jan Briers en het festival

De 64-jarige Jan Briers was tot 2013 al 27 jaar lang gedelegeerd bestuurder van het Festival van Vlaanderen Gent en Brussel.  Vijf jaar geleden werd hij gouverneur van Oost-Vlaanderen. Dat blijft hij ook tot oktober 2018. Al die tijd bleef hij lid van de Raad van Bestuur.  "Ik ben het festival natuurlijk blijven volgen als gouverneur met een groot hart voor cultuur en ik ondersteun jong talent met het beleid.” aldus Jan Briers, “Ik ben heel blij dat de ploeg van het festival, elk jaar een bijzonder mooi artistiek project neerzet. Ik zie mijn taak als voorzitter, en bij uitbreiding die van heel de Raad van Bestuur, als ondersteunend bij het beleid van de twee directeurs Barbara Stevens en Veerle Simoens om hen te helpen bij het realiseren van de toekomst van het festival. Dit nieuwe mandaat maakt voor mij de cirkel rond. Mijn vader startte het festival in 1958 en ik kan mijn loopbaan eindigen bij mijn eerste liefde.”  

Frank Beke die 10 jaar voorzitter was, wordt ere-voorzitter van het festival. Voor Frank Beke is het festival samen met dat van Brussel, de sterkhouder van de muzikale festivals. Het is toegankelijk voor iedereen, brengt topmomenten in historische zalen en laat naast traditie ruimte voor innovatie in muzikale beleving, net zoals oprichter Jan Briers Sr het initieel heeft bedoeld. "Een goede raad voor mijn opvolger? Blijf gewoon jezelf en doe waar je goed in bent. Jan Briers heeft meer dan genoeg ervaring. We gaan de overgang samen goed voorbereiden.”  

Jan Briers wil de banden aanhalen met alle muziekfestivals en -huizen in Gent. Dat is cruciaal in de werking van het festival. “Dat Gent door Unesco als Unesco City of Music werd verkozen, is echt geen toeval.” verklaart hij. Hij wil de spreiding van het festival ook verder uitbouwen over de hele provincie. Als voorzitter van de European Festivals Association, heeft Jan Briers bovendien alle troeven in handen om het festival nog sterker op de internationale kaart te positioneren.

 

 
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio