Tommelein huldigt mini-waterstofcentrale en ziet “goed alternatief voor kernenergie”

© Photo News

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft in Putte een mini-energiecentrale op waterstof ingehuldigd. De Antwerpse gemeente pioniert door overheidsgebouwen, een sportaccommodatie en een buitenschoolse opvang van energie te voorzien via mini-energiecentrales van het bedrijf Elugie. Tommelein beschouwt de technologie als een mogelijk alternatief voor kernenergie.

adm

De mini-energiecentrales werken op brandstofceltechnologie, waarbij geruisloos elektrische energie wordt opgewekt via een reactie van waterstof en zuurstof. De waterstof wordt lokaal gekraakt uit gas, dat gecertificeerd groen is. Er is nauwelijks warmteverlies bij het proces, waardoor het rendement bijzonder hoog ligt. De beperkte warmte die toch nog vrijkomt, verwarmt sanitair tapwater en/of verwarmingswater.

Tommelein wees erop dat de technologie “bij uitstek geschikt is voor de middelgrote energieverbruiker”. Hij denkt onder meer aan scholen, sportzalen en kmo’s. Volgens Bjorn Van Haver van Elugie zijn er in België al ongeveer 120 minicentrales geplaatst. Dankzij Europese subsidies zal het systeem binnenkort op grote schaal verspreid kunnen worden, zegt hij.

De minister pikte in zijn speech in op de discussie rond het Energiepact. “Het moet nog goedgekeurd worden door de vier regeringen, maar een cruciaal punt is toch de definitieve uitstap uit de kernenergie. Als ik het goed begrepen heb, zou de technologie die hier vandaag wordt voorgesteld, ook een goed alternatief kunnen zijn voor kernenergie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer