Verdediging betwist dat partner Sandy Luyten intentie tot doden had

Verdediging betwist dat partner Sandy Luyten intentie tot doden had

Foto: Bert De Deken

Antwerpen / Dessel -

Roel Tielens (35) uit Dessel had niet de intentie om zijn partner Sandy Luyten (30) te doden en van voorbedachten rade was al helemaal geen sprake, pleitte zijn advocate Patsy Janssen voor het Antwerpse hof van beroep. Probleem: de verdediging was niet in beroep gegaan tegen het vonnis van de eerste rechters en kan dus volgens het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen de intentie tot doden niet meer betwisten.

De correctionele rechtbank van Turnhout hadRoel Tielens eerder dit jaar veroordeeld tot negentien jaar cel voor doodslag. Het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen wilden hem achter de tralies zien voor moord en gingen in beroep. De verdediging deed dat niet en leek dus ook te berusten in de kwalificatie ‘doodslag’.

Advocate Patsy Janssen betwistte in haar pleidooi echter dat Roel Tielens zijn vriendin wilde doden. “Hij heeft haar zonder het te beseffen twee keer gestoken tijdens het hevige duw- en trekwerk om zijn dochter uit haar armen te krijgen. Hij hoorde haar enkel ‘auw, auw’ zeggen, waarna ze zich omdraaide en naar de voordeur ging. Hij wist niet dat ze gewond was en had ook geen bloedsporen op het mes of op de grond opgemerkt.”

Ze pleitte voor een herkwalificatie naar “opzettelijke slagen met ongewild de dood tot gevolg”, maar volgens het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen is dat niet meer mogelijk, omdat ze geen beroep had aangetekend. De andere partijen hadden dat wel gedaan, meer bepaald tegen de strafmaat en het wegvallen van de voorbedachtheid. Dat zijn volgens hen dan ook de enige elementen waarover het hof van beroep zich nog kan uitspreken.

De voorbedachtheid werd ook betwist door de verdediging. “Als hij echt een voorafgaandelijk besluit had genomen om haar te doden, dan had hij dat al veel eerder kunnen doen, nog voor de schermutseling begon”, aldus meester Janssen.

Roel Tielens zei in zijn laatste woord dat hij veel spijt had. “Ik zal het mezelf nooit vergeven en ik zal mijn straf aanvaarden.” Het arrest wordt op 19 januari uitgesproken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees