Veroordeelde belager bouwt huis op 350 meter van zijn slachtoffer

Veroordeelde belager bouwt huis op 350 meter van zijn slachtoffer

Foto: Belga

Staden / Zonnebeke -

M.D. (49) uit Zonnebeke, die een celstraf riskeert wegens belaging van de zus van Stadens schepen Bart Vynckier (N-VA), kocht nu, na een eerdere veroordeling, een bouwgrond op amper 350 meter van de woning van zijn slachtoffer.

De man belandde eerder al in de cel, omdat hij zich voorgedaan had als de partner van de zus van Bart Vynckier, schepen in Staden. Hij had de vrouw klemgereden en meermaals achtervolgd. “De man heeft geen schuldinzicht, laat staan respect voor het slachtoffer, want hij kocht bouwgrond op amper 350 meter van de woning van mijn cliënte, in Oostnieuwkerke”, vertelt de advocate van de vrouw. Die stelt zich burgerlijke partij.

“Hij is er nu een woning aan het bouwen. Mijn cliënte voelde zich al niet op haar gemak in haar eigen huis na de eerdere feiten. Stel je eens voor hoe ze zich nu moet voelen. Wij vragen geen celstraf, maar we willen dat hij haar met rust laat.”

Achtervolging

“De man hield zich op in de groenzone achter haar huis en stuurde vriendschapsverzoeken op Facebook naar haar directe familieleden”, vertelt de procureur. “Hij lijkt een van de meest hardnekkige stalkers. Hij werd in 2006 al eens veroordeeld voor belaging waarbij zijn slachtoffer tijdens een achtervolging tegen een vrachtwagen reed.”

Schepen Vynckier is de zaak grondig beu. “Waarom zou ik in godsnaam een bouwvergunning geven aan iemand die mijn zus al vijf jaar stalkt en haar leven kapotmaakt. En die vent wil dan nog eens op 300 meter van mijn zus komen wonen. Zij staat nu op het punt om Oostnieuwkerke te verlaten.”

In brand steken

De schepen wordt gesteund door burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD), die zich ook burgerlijke partij gesteld had. Zijn zaak zou apart behandeld worden. “Het gaat hier om een stalker, een fantast. Hij benaderde in het kader van dit dossier ook mijn familieleden. Op een dag stond hij in mijn kapperssalon. Hij dreigde alles in brand te steken.”

Volgens advocaat Filip De Reuse heeft M.D. zijn voorwaarden niet geschonden. “Hij had inderdaad beter elders bouwgrond gezocht, maar het ging om het laatste lot van een verkaveling waarvan de prijs sterk gedaald was. Hij wil die woning echter verhuren, omdat hij nog altijd bij zijn vader woont, om voor hem te zorgen.”

Stabiele relatie

“De bouwvergunning kreeg trouwens een positief advies van de stedenbouwkundig ambtenaar”, vertelt de advocaat nog.

“De schepen en broer van de vrouw wilde geen vergunning verlenen, maar mijn cliënt heeft die in beroep toch verkregen bij de provincie. Hij is dan ook met de bouw begonnen.”

“Hij heeft de vrouw in kwestie de jongste jaren niet meer belaagd en heeft intussen zelf al twee jaar een stabiele relatie. Daarom vraag ik de vrijspraak.”

Het vonnis valt op 25 januari.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees