Vereniging vraagt uw hulp om te helpen zoeken naar woningen voor daklozen

Vereniging vraagt uw hulp om te helpen zoeken naar woningen voor daklozen

Een ploeg van vrijwilligers neemt een enquête af bij een dakloze. Foto: ©400Daken/Couteaux

Brussel -

De vereniging ‘400Daken’ start begin volgend jaar met de tweede fase van haar zoektocht naar woningen voor daklozen. Daarbij doet ze een oproep aan burgers die zich engageren om mee te denken over mogelijke oplossingen.

Het project van 400Daken ging in de zomer van start. Zo'n 250 vrijwilligers gingen de straat op en hielden een bevraging bij 294 daklozen in Brussel. Uit de enquête blijkt dat 78 procent van de geïnterviewden gewoonlijk buiten slaapt en 65 procent al meer dan een jaar geen vaste woning meer heeft gehad. 22 procent kan ook niet in levensnoodzakelijke behoeften voorzien zoals zich wassen, omkleden en naar de wc gaan. 32 procent van de Brusselse daklozen heeft ook een hoge kwetsbaarheid. Dat betekent dat ze dringend een duurzame woonplaats en intensieve begeleiding nodig hebben. De overgrote meerderheid is ouder dan 36 en 86 procent is man. Bijna 23 procent heeft de Belgische nationaliteit.

“Deze statistieken tonen aan dat onze doelgroep heel kwetsbaar is en we die personen blijvend moeten begeleiden. We moeten dus snel naar een oplossing zoeken”, zegt Koen Van den Broeck van 400Daken. “Die statistieken kunnen ons ook helpen om een rangorde op te maken van wie het eerst een woning nodig heeft. Daarnaast kunnen we ook gerichter zoeken volgens de specifieke noden van de verschillende daklozen.”

De vereniging doet nu een oproep aan burgers om in de loop van 2018 woningen te vinden voor Brusselse daklozen tijdens de ‘challenge citoyen 2018’. Daarin kunnen ploegen van vier tot vijf mensen die zich engageren om zich gedurende vier maanden vijf zaterdagen en vijf woensdagavonden vrij te maken, helpen om een woonst te zoeken voor de Brusselse daklozen.

Goede kwaliteit

“We willen de burgers betrekken omdat we vaak te horen krijgen dat ze wel willen helpen, maar tegelijkertijd ook machteloos staan omdat ze niet weten wat ze kunnen doen. Nu kunnen ze die energie gebruiken in deze campagne. Mede dankzij hun creativiteit is het de bedoeling dat we oplossingen vinden om mensen onderdak te bieden. De manier waarop doet er niet toe, wel moet het een woning van goede kwaliteit zijn en moet het een oplossing zijn die herhaalbaar is. Als we na deze challenge al enkele woningen gevonden hebben, is dat een succes.”

De campagne ‘400Daken’ werd in mei van dit jaar opgezet en heeft als doelstelling tegen eind 2020 zo'n vierhonderd vaste woonplaatsen te vinden voor mensen die vandaag op straat moeten slapen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees