Slot veranderd en televisie gestolen: 'Ik dacht dat we tot eind november mochten blijven'

Eerste proces via nieuwe kraakwet in Gent: moeder (48) en zoon (20) riskeren 6 maanden cel

Eerste proces via nieuwe kraakwet in Gent: moeder (48) en zoon (20) riskeren 6 maanden cel

Het waren geen ‘georganiseerde Roma-krakers’ maar een Gentse moeder en haar zoon die als eersten de strafbaarheid van kraken mogen ondervinden. Foto: Lieven Van Assche

Gent - Een 48-jarige Gentse vrouw en haar zoon (20) kijken aan tegen een celstraf van zes maanden en een boete van 800 euro omdat ze tweeënhalve week in het appartement van een overleden vriend zijn blijven wonen, ook al mocht dat niet. Twee dagen na de nieuwe kraakwet viel de politie bij hen binnen.

Geen televisiecamera’s, geen fotografen. De aandacht voor het eerste proces op basis van de nieuwe kraakwet in Gent stond donderdag in schril contrast met de heisa die is gemaakt rond de kraakincidenten in de stad.

Het waren dan ook geen ‘georganiseerde Roma-krakers’ maar een Gentse moeder en haar zoon die als eersten de strafbaarheid van kraken mochten ondervinden. Het parket vorderde meteen zes maanden celstraf en een boete van 800 euro tegen het duo.

Aangetekende brief

Het verhaal balanceert op de rand van de kraakproblematiek. De vrouw en haar zoon, beiden zonder inkomen of woning, waren ‘tijdelijk’ ingetrokken bij een vriend die een appartement huurde. De vriend belandde in het ziekenhuis en overleed kort daarna.

Vóór zijn overlijden had de man ruzie gekregen met de moeder en op papier laten zetten dat zij en haar zoon niet in het appartement mochten wonen. Via een aangetekende brief kregen ze te horen dat ze er op 30 oktober uit moesten. De man betaalde zijn huurgeld ook niet meer.

Moeder en zoon bleven echter. Ook na het overlijden van de man, eind oktober, en zonder huur te betalen.

Kraakwet

“Ik dacht dat ik er pas eind november uit moest”, zei de vrouw gisteren. “We wisten niet waarheen.” Moeder en zoon bleven tweeënhalve week te lang in het pand, maar worden slechts vervolgd voor de periode van 16 tot en met 18 november, tweeënhalve dag, omdat de nieuwe kraakwet pas op 16 november is ingegaan.

Eén dag later dienden de eigenaars van het appartement, een ouder koppel, een klacht in tegen moeder en zoon. Op 18 november viel de politie binnen en werden moeder en zoon gearresteerd en verhoord.

Slot veranderd

In het appartement vond de politie de aangetekende brieven. Het slot van de voordeur was veranderd. De vrouw gaf bovendien toe een dure flatscreen van haar overleden vriend te hebben verkocht, wat als diefstal wordt vervolgd en de straf verzwaart.

Het parket grijpt expliciet naar de nieuwe kraakwet om de twee te straffen. “Mevrouw weet dat kraken strafbaar is en vond zichzelf geen kraker. Maar artikel 439 geldt wel degelijk”, zei het parket. Dat wetsartikel zegt dat “verblijven in een (bewoond, nvdr.) goed zonder toestemming van de bewoners” een misdrijf is.

'Geen misdadigers'

“Dit zijn geen misdadigers”, probeerde de advocaat van moeder en zoon nog. “Het slot veranderen was verkeerd. Dat beseffen ze. Maar dit zijn echt geen mensen voor de gevangenis.” Op 11 januari valt het verdict.

Straffen van zes maanden worden meestal omgezet in een enkelband of werkstraf. Maar de ­eigenaars willen ook twee maanden huurachterstand en de kosten van het uitgebroken slot terug van de moeder en haar zoon. 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio