Veldrijden dit weekend: toch weer spektakel en spanning dankzij terugkeer Van Aert en beruchte Citadel?

Veldrijden dit weekend: toch weer spektakel en spanning dankzij terugkeer Van Aert en beruchte Citadel?

Foto: BELGA

Met zaterdag de Scheldecross in Antwerpen (DVV Trofee) en zondag de Wereldbekermanche op de befaamde Naamse Citadel staan er weer twee klassementscrossen op het programma. Wout van Aert keert na een afwezigheid van twee weekends terug in competitie?

Wie naar de resultaten van vorig jaar kijkt, zal een diepe zucht niet kunnen onderdrukken. Twee wedstrijden, twee keer Mathieu van der Poel als winnaar. Klinkt bekend! Maar wel twee keer na een duel op het scherp van de snee met Wout van Aert. In Antwerpen bedroeg de kloof nauwelijks vier seconden, in Namen was er een slotronde om duimen en vingers van af te likken en waar Van der Poel een briljant manoeuvre nodig had om Van Aert te passeren.

Wat mogen we dit weekend verwachten? Van Aert zijn laatste wedstrijd dateert van 26 november. De wereldkampioen trok daarna naar Spanje voor een serieus trainingsblok als voorbereiding op het tweede gedeelte van het seizoen én zijn voorjaar op de weg. De hamvraag: twintig dagen zonder wedstrijd, hoe overleef je dat? Het benieuwt ons en het zal ook Van Aert benieuwen. Van der Poel van zijn kant bewees vorig weekend al met zeges in Essen en Overijse dat het conditioneel nog altijd snor zit met de Nederlandse kannibaal. Onze prognose: Van Aert zal dit weekend (nog) niet kunnen profiteren van het geleverde trainingsarbeid.

Andere zaken om in de gaten te houden? Bevestigen Toon Aerts, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout hun recente vormcurve maar vooral, heeft Tom Meeusen definitief de weg naar boven ingezet. Meeusen stond in Overijse voor het eerst dit seizoen op het podium en wil dit kunstje maar al te graag overdoen.

Ook de wedstrijden bij de dames blijven de moeite om te volgen: zaterdag in Antwerpen krijgen we de terugkeer van Marianne Vos. De Nederlandse ex-wereldkampioene start niet in Namen maar daar kan Pauline Ferrand-Prévot haar zege in Overijse bevestigen. In Namen staat ook Jolanda Neff aan de start. De Europese kampioene mountainbike vindt in Namen een parcours op haar maat. Al hopen de Belgische fans vooral op een demonstratie van Sanne Cant.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.